Vlada Crne Gore: Nije planirano jednostrano oduzimanje vjerske imovine

Vlada Crne Gore je navela da je zadovoljna mišljenjem Venecijanske komisije (Wikipedia)

Vlada Crne Gore saopštila je da nije planirano jednostrano oduzimanje verske imovine i da nema razloga za nastavak negativne kampanje povodom Predloga zakona o slobodi veroispovesti.

Povodom ocene Mitropolije crnogorsko primorske da Vlada “spinuje” i da nisu tačni navodi da je Venecijanska komisija dala pozitivno mišljenje, Vlada je u saopštenju navela da ako su u Mitropoliji zadovoljni mišljenjem, pa makar to bilo i iz razloga što ga smatraju negativnim, to je veoma dobra vest.

Vlada je navela da je zadovoljna mišljenjem, a povodom tvrdnji Mitropolije da nije prošlo rješenje o imovini tvrde da nije ni bilo riječi o bilo kakvom “jednostranom oduzimanju crkava” jer to Vlada nikada nije ni predlagala.

Kako se dodjaje, umesto toga, predloženim zakonom se utvrđuje prosta pravna činjenica da ono što je kroz vekove u Crnoj Gori stvarano od javnog, odnosno državnog novca pripada državi, odnosno svim građanima.

Rješavanje spora po zakonu

“A ukoliko postoji sporenje o tome da li je neka imovina zakonito ili nezakonito uknjižena na ime odredjene verske zajednice, spor će se razrešiti na jedini način kako je to moguće – nikakvim jednostranim oduzimanjem, već primenom važećih zakona, kao i u slučaju svih drugih imovinskih sporova. Upravo je ovakav pristup Vlade izričito pohvaljen u mišljenju Venecijanske komisije”, navodi Vlada u reagovanju.

Kako se dodaje, ukoliko MCP nije iskreno zadovoljna Mišljenjem Venecijanske komisije i ukoliko želi da ga iskoristi za agresivnu populističku kampanju protiv Predloga zakona, takva strategija je unapred osuđena na neuspeh.

Venecijanska komisija je na jučerašnjoj plenarnoj sednici održanoj u Veneciji, kako je objavila crnogorska vlada, usvojila pozitivno mišljenje na Predlog zakona o slobodi veroispovijesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, konstatujući da predloženi zakonski tekst “donosi značajne pozitivne promene postojećeg zastarelog zakonodavstva”.

S druge strane, iz Mitropolije crnogorsko primorske, navode da je saopštenje vlade običan spin i da ključna odredba koja se odnosi na imovinu nije dobila pozitivno mišljenje.

Vučić: I Srbija i Crna Gora da spuste tenzije

Predlog zakona o slobodi veroispovesti koji je usvojila crnogorska vlada koji predvidja da sve verske zajednice, medju kojima je i Srpska pravoslavna crkva, moraju dokazati da su pre 1918. bili vlasnici crkvene imovine, inače će im biti oduzeta.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da bi i Srbija i Crna Gora trebalo da pokušaju da spuste tenzije.

Vučić je novinarima u Minsku rekao da se u Crnoj Gori vodi kampanja protiv Srbije i Srba, a u Srbiji obrnuta kampanja, te da bi voleo kada bi bilo moguće da “stanu i jedni i drugi”.

On je rekao i da će mišljenje o stavu Venecijanske komisije o crnogorskom Predlogu zakona o slobodi veroispovesti izneti kada taj stav bude objavljen.

Venecijanska komisija će mišljenje na svom sajtu objaviti u ponedeljak.

Izvor: Agencije