Oglasi

Vlada Crne Gore: Nema gradnje HE na Drini

Nijedan objekt koji bi prelazio na teritoriju Crne Gore i ugrožavao njen hidropotencijal ne može se graditi bez saradnje i konsultacija, saopćeno iz Podgorice.
RS je najavila da će graditi četiri HE na Drini te da joj za to ne treba saglasnost Crne Gore

Vlada Crne Gore poručila je u petak da nema gradnje hidroelektrana (HE) na rijeci Lim, odnosno Drini, bez saglasnosti te države, a to joj garantiraju i međunarodne konvencije o zaštiti životne sredine u prekograničnim oblastima.

"Nijedan objekt koji bi prelazio na teritoriju Crne Gore i značajnije ugrožavao naš hidropotencijal ne može se graditi bez saradnje i konsultacija s Crnom Gorom", saopćeno je iz crnogorske Vlade.

Ukazuje se da se međunarodnim konvencijama o iskorištavanju hidropotencijala predviđa obavezna saglasnost svih strana u slučaju gradnje u prekograničnim oblastima.

Usklađivanje razvoja s uslovima i mogućnostima životne sredine imperativ je sadašnjosti i budućnosti te će, u tom duhu i duhu dobre međunarodne prakse, Crna Gora u budućoj komunikaciji i na osnovu svih domaćih i međunarodnih pravnih sredstava osigurati potpunu zaštitu svojih interesa, navodi se u saopćenju, koje prenosi Tanjug.

Međunarodni standardi

Ističe se da će Crna Gora, shodno međunarodnim ugovorima, inicirati razmjenu prekograničnih informacija o iskorištavanju hidropotencijala kako bi zaštitila svoje interese.

!Svi preduslovi u prekograničnom kontekstu koji su, u energetskom i ekološkom sektoru Srbije, Bosne i Hercegovine i generalno zemalja regiona, postavljeni za gradnju ovakvih objekata moraju se ispoštovati, u šta nemamo sumnje, baš kao i međunarodni standardi!, saopćila je crnogorska Vlada.

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska(RS) Milorad Dodik kazao je nedavno da će RS graditi četiri hidroelektrane na Drini, te da im za to ne treba saglasnost Crne Gore.

Na taj Dodikov stav potom je reagirao crnogorski premijer Igor Lukšić, navodeći da se Crna Gora mora konsultirati u vezi eventualne izgradnje hidroelektrana na Drini, dodajući da Dodiku preporučuje odnos većeg poštovanja kada je Crna Gora u pitanju.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.