Vlada Češke prestaje koristiti mobitele Huawei

Huawei se zbog svojih veza sa kineskom vladom već nalazi na udaru američkih vlasti (EPA)

Premijer Češke Andrej Babiš naložio je svojoj vladi da prestane sa korištenjem mobilnih telefona kineske kompanije Huawei.

Njegova odluka dolazi samo dan nakon što je Nacionalna agencija za cyber sigurnost upozorila da hardver i softver koje proizvodi Huawei i još jedna kineska telekomunikaciona kompanija ZTE, predstavljaju prijetnju po sigurnost, prenosi agencija AP.

Američka agencija podsjeća da se Huawei, zbog svojih veza sa kineskom vladom, već nalazi na udaru američkih vlasti, koje se također pozivaju na zabrinutost za nacionalnu sigurnost, prenosi Tanjug.

Zvanični Washington optužuje i Huawei i ZTE da su, u okviru svog poslovanja s Iranom, prekršili američke zakone.

Nezavisnost kompanije

Huawei navodi da je uvijek naglašavao svoju nezavisnost i nikada nije koristio opremu za špijunažu ili sabotiranje komunikacije u zemljama u kojima se koristi.

Nijedna vlada nije nikada zatražila neku intervenciju ili prekid rada mreže, navodi Huawei.

No, osim za kršenje sankcija protiv Irana, Washington sumnjiči Huawei da je tajni agent kineskih vlasti te da je prekršio pakt o nešpijuniranju koji je potpisan pod prijašnjim predsjednikom Barackom Obamom.

Ta kineska kompanija pod nadzorom je već duže vremena i više njezinih pokušaja ulaska na američko tržište nije uspjelo od 2007.

Nakon SAD-a upozorenje su objavili i Velika Britanija, Australija i Novi Zeland, koji su zajedno sa SAD-om i Kanadom članice saveza obavještajnih službi pod imenom “Pet očiju”.

Izvor: Agencije