Vlada Bugarske odobrila plan za nabavku aviona F-16

Prodaja aviona F-16 je kontroverzna jer se Kina žestoko protivi bilo kakvoj prodaji oružja Tajvanu, koji smatra svojom teritorijom (EPA)

Vlada Bugarske odobrila je plan za početak pregovora o kupovini borbenih aviona Lokid Martin F-16 od SAD-a kako bi zamenila svoju flotu ruskih lovaca MiG-29, izjavio je ministar odbrane Krasimir Karakačanov.

“Vlada je predložila Parlamentu da joj dozvoli da počne pregovore sa SAD-om u cilju nabavke novih ratnih aviona”, rekao je Karakačanov, prenosi Rojters.

Iz Ministarstva odbrane je ranije saopšteno da SAD-u nisu potrebne nove dozvole i sporazumi kako bi Bugarskoj dostavio avione, uz odgovarajuća odobrenja i naoružanje.

‘U skladu s budžetom i operativnim zahtjevima’

To nije bio slučaj sa ponudama iz Švedske i Italije.

Bela kuća je u utorak saopštila da je američka vlada spremna da radi sa bugarskom Vladom u postizanju dogovora koji će biti u skladu sa bugarskim budžetom i operativnim zahtevima.

“Verujemo da F-16 pruža Bugarskoj najbolju moguću kombinaciju cene i sposobnosti, kao i podudaranje sa drugim vazdušnim snagama NATO-a”, poručeno je iz Bele kuće.

Izvor: Agencije