Oglasi

Vježba NATO-a sa 4.000 vojnika na ruskoj granici

U vojnoj vježbi “Čelični mač“, koje će se održati u Litvaniji, na samoj granici sa Rusijom, učestvovat će 4.000 vojnika iz 11 država.

U vojnim vježbama pod nazivom “Čelični mač“, koje se održavaju u Litvaniji, na samoj granici sa Rusijom, učestvuje 4.000 vojnika iz 11 NATO država.

Kako prenose svjetski mediji, “ratne igre“ će poslužiti kao test za mogućnost te baltičke države da brzo rasporedi veliki broj vojnika u slučaju nužde.

Vježba je počela u nedjelju, a trajat će do 2. decembra i obavit će se na dva različita mjesta u Litvaniji. 

'Moramo pripremiti naše jedinice'

“Ovo vrijeme postavlja nove neočekivane izazove pred našu vojsku. Mi moramo da spremimo naše jedinice i komandante da brzo odgovore konvencionalnim vojnim prijetnjama“, rekao je general Valdemar Rupšis, prvi čovjek litvanskih kopnenih snaga. 

“Čelični mač“ je daleko najbrojnija vojna vježba na teritoriji Litvanije, a u njoj učestvuju vojske SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Kanade, Poljske, Rumunije, Slovenije, Luksemburga, Litvanije, Estonije i Letonije.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.