Oglasi

Vjetar nadmašio ugalj kao izvor energije

Energetski kapaciteti bazirani na korištenju uglja su u opadanju, a ulaganja u vjetroparkove neprekidno rastu.
U 2016. godini evropske investicije u vjetroparkove su porasle na rekordnih 27,5 milijardi euraEPA

Graditelji vjetroparkova su prošle godine u Evropi omogućili turbinama koje pokreće snaga vjetra da nadmaše ugalj u pogledu kapaciteta, pokazuju analize.

Prema informacijama koje je objavila organizacija WindEurope, ovakav tip proizvodnje energije u Evropi je porastao osam posto, na 153,7 gigavata, nadmašujući ugalj kao drugi najveći potencijalni izvor energije, javlja Bloomberg.

Gas je i dalje na prvom mjestu.

U 2016. godini evropske investicije u vjetroparkove su porasle na rekordnih 27,5 milijardi eura.

Porast investicija

"Vjetar i ugalj su na dva suprotna kraja spektra", rekao Oliver Joy, glasnogovornik WindEuropa.

"Energija dobijena u vjetroparkovima je u neprekidnom porastu, dok se energetski kapaciteti zasnovani na uglju smanjuju brže od bilo koje druge tehnologije u u Evropi", kazao je Joy.

Iz organizacije su podcrtali da vjetar, koji je u mogućnosti energiju proizvoditi naizmjenično, još  nije prestigao ugalj u ukupnoj proizvodnji energije.

Investicije u projekte proizvodnje energije iz vjetra porasle su pet posto u 2016. u odnosu na godinu ranije, a vanjske investicije dosegle su iznos od 18, 2 milijardi eura, piše u izvještaju.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.