Vjerski vođa odbacio Trumpov plan o ‘američkoj bazi’ u Iraku

Adel Abdul-Mahdi podsjetio je Donalda Trumpa da ne postoje američke baze u Iraku (Jason Welch / DVIDS)

Irački vrhovni šiitski imam pridružio se kritikama usmjerenim ka američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, koji je rekao da američke snage trebaju ostati u zemlji kako bi motrile susjedni Iran.

Ajatolah Ali al-Sistani rekao je da Irak teži ka tome da ima “dobre i balansirane odnose” sa svim susjedima, “zasnovane na zajedničkim interesima, bez mješanja u unutrašnje poslove”.

Irak “odbija biti odskočna daska za nanošenje štete drugim zemljama”, rekao je on tokom sastanka sa specijalnom izvjestiteljicom Ujedinjenih naroda za Irak Jeanine Hennis-Plasschaert u bazi u Najafu.

Trmup u posjeti vojnicima

I irački predsjednik i premijer osudili su Trumpove izjave za američke medije ove sedmice, kada je rekao da će američke snage ostati u bazi u Iraku kako bi Washington mogao “nadzirati Iran”.

Trump je navodno mislio na iračku zračnu bazu Al-Asad, na zapadu Iraka, gdje je bio u kratkoj posjeti američkim vojnicima u decembru.

Komentari su razljutili iračke političare i frakcije koje podržava Iran te povećali zabrinutost u Iraku o dugoročnim namjerama u SAD-u, pogotovo nakon što se američke snage povuku iz Sirije.

Premijer Adel Abdul-Mahdi je na konferenciji za novinare u utorak podsjetio Trumpa da ne postoje američke baze u Iraku te je rekao da ne prihvata ideju da njegova zemlja postane arena za borbu protiv susjednih zemalja.

Pozvao je Trumpa da povuče svoje izjave.

Predsjednik Barham Saleh rekao je u ponedjeljak da Trump nije tražio dozvolu da koristi iračku teritoriju da nadzire Iran, dodajući da irački ustav zabranjuje korištenje države kao baze iz koje će se prijetiti interesima ili sigurnosti druge države.

“Nemojte opteretiti Irak vlastitim problemima”, kazao je Saleh.

Ključna zračna podrška

Američke snage su se povukle iz Iraka 2011. godine, ali su se vratile 2014. godine, na poziv Vlade da joj pomognu u borbi protiv grupe Islamska država Irak i Levant – ISIL, nakon što je zauzela velike dijelove teritorije na sjeveru i zapadu zemlje, uključujući drugi grad po veličini Mosul.

Koalicija koju predvodi SAD osigurala je ključnu zračnu podršku, dok su se iračke snage regrupirale i istjerale ISIL u skupoj trogodišnjoj kampanji.

Sada, nakon pobjede nad ISIL-om, irački političari i lideri milicija govore protiv prisustva američkih snaga u zemlji.

Neki zakonodavci rade na prijedlogu zakona kojim se poziva na povlačenje više od 5.000 američkih vojnika u zemlji.

Izvor: Agencije