Vjerski turisti pune kase drevnog Rima

Italija, četvrta najveća ekonomija Evrope, ne pokazuje znake oporavka, naprotiv. Nezaposlenost je u posljednje tri godine u konstantnom porastu i iznosi 13 posto.

Italijani su u protekloj godini proizveli više od 2.000 milijardi vrijednosti roba i usluga. Prvi put nakon dvije godine procjenjuje se da će ova država zabilježiti stopu rasta bruto društvenog proizvoda. Međutim, problem je što raste i državni dug, koji je u 2013. godini iznosio 127 posto BDP-a, a procjena je da će u ovoj godini dug još više porasti.

Imajući u vidu ove brojke, svaki ušteđeni euro je bitan, ali pored štednje, potrebno je i zarađivati. Upravo je turizam ovih dana jedan od velikih generatora zarade za Italiju. Rim planira napuniti kase na račun turista koji su boravili u gradu zbog proslave Uskrsa te onih koji će stići zbog kanonizacije bivših papa Ivana Pavla II i Ivana XXIII.

Rimski javni saobraćaj i ostale transportne agencije rade punom parom. Prvi put će raditi bez prestanka i tokom vikenda, kada se očekuje dolazak više od tri miliona turista, koji će svjedočiti kanonizaciji na Trgu svetog Marka, gdje će dvojica bivših poglavara Rimokatoličke crkve biti proglašena svecima.

“Mislim da je prekrasno što će Papu Ivana Pavla II proglasiti svecem. Bio je fantastičan čovjek. To je odličan potez Katoličke crkve”, kaže turistkinja iz Škotske Anne Lowes.

Specijalne karte za prevoz

Kako bi se dodatno zaradilo, karte za javni prevoz specijalno su prilagođene ovosedmičnoj prilici, kako bi se mogle sačuvati kao suveniri. Karta, koja za euro i po turistima nudi transport po Rimu u trajanju od 75 minuta, oslikana je svečano.

“Mobilizirali smo dodatni broj radnika i povećali broj mjesta gdje se prodaju karte kako bi turistima olakšali transport gradom”, ističe Marta Leonori, savjetnica za turizam.

Međutim, smještajni kapaciteti su prebukirani, naročito na periferiji Rima, gdje je smještaj relativno jeftiniji.

“Naravno, dodatni priliv turista, koje očekujemo tokom vikenda, ići će u korist jeftinijim hotelima, hostelima, a vjerovatno najviše vjerskim prenoćištima”, smatra hotelijer Walter Pecoraro.

Za svoj dio kolača spremne su i kulturne ustanove. U čast pape Ivana Pavla II pripremljena su dva mjuzikla. Teatar Branciacco spremio je posebnu predstavu pod nazivom Karol Wojtila, ime koje je Ivan Pavao II nosio prije nego što je proglašen papom.

Izvor: Al Jazeera i agencije