Oglasi

Vjernici iz inostranstva ne mogu na umru zbog korona virusa

Saudijske vlasti donijele su odluku nakon što su nadležni zdravstveni timovi analizirali stanje u zemlji kada je riječ o korona virusu.
U Saudijsku Arabiju svake godine na umru dođe sedam miliona vjernikaEPA

Saudijska Arabija privremeno je zabranila ulazak u zemlju vjernicima koji su trebali obaviti umru zbog straha od korona virusa, javlja portal na engleskom jeziku Arab News.

Kako je objavio portal, privremena zabrana jedno je od nekoliko sigurnosnih ograničenja najavljenih u četvrtak.

Odluka je donešena nakon što su nadležni zdravstveni timovi analizirali stanje u zemlji kada je riječ o korona virusu.

Saudijska Arabija zabranit će i izdavanje turističkih viza osobama koje dolaze iz zemalja visokog rizika.

Većina stranih hodočasnika često posjećuje Poslanikovu džamiju u Medini prije i nakon što obave svoje vjerske dužnosti u Meki, što je također zaustavljeno iz istovjetnih razloga.

Milioni vjernika na umri

U Saudijsku Arabiju svake godine na umru dođe sedam miliona vjernika, a većina ih dolazi preko aerodroma Jeddah i Medina.

Najveći broj vjernika dolazi iz Indonezije i Pakistana. Sada će izdavanje viza za umru biti stopirano.

"Poštujemo odluku Saudijske Arabije u naporima da spriječi širenje koronavirusa i molimo sve vjernike iz Indonezije koji su željeli doći na umru da budu strpljivi", rekao je ministar za vjerska pitanja Indonezije Ubaidillah Amin Moch.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.