Visoke takse zatvaraju kladionice u Zenici

U Zenici su odlučili uvesti nove komunalne takse za kladionice, a svako uplatno mjesto tako bi plaćalo taksu i do 25.000 eura godišnje. Kladionice najavljuju otpuštanje radnika, ali i pravnu bitku. Slične odluke gradskih vlasti ranije su obarane na Ustavnom sudu entiteta Federacija Bosne i Hercegovine.

“Lutrija BiH bi nastavkom poslovanja proizvodila gubitak, što ne se ne bi moglo opravdati Vladi Federacije BiH, koja je naš vlasnik. S obzirom da ćemo svoja prava štititi putem svih legalnih kanala i institucija, nadamo se da je ova mjera samo kratkoročna”, saopćeno je iz Lutrije BiH.

Dugoročna je za stabilizaciju budžeta, odgovaraju gradske vlasti. Kladionice bi im trebale donijeti milionske iznose.

Bez posla ostaje 300 ljudi

“S obzirom da su te takse od 20.000 do 50.000 konvertibilnih maraka [10.000 do 25.000 eura] na godišnjem nivou, podjeljene po četiri zone, plus jedna ova u kojoj smo centralna, očekujemo da ćemo tako osigurati tri miliona KM [oko 1,5 miliona eura] ili nešto više”, tvrdi Armin Mujkić, savjetnik gradonačelnika Zenice.

Manjim dobicima svakodnevno teže igrači u privatnim kladionicama, koje najavljuju nove poslovne poteze.

“Privatne kladionice ‘Petica plus’, ‘Bet live’, ‘Sport plus’, ‘Premijer’ najavile su povlačenje s tržišta. Mislim da će oko 300 ljudi ostati bez posla u Zenici”, ističe predstavnik “Petice plus” Ivan Lovrić.

Novi namet ne misle plaćati. Pozivaju se na tri odluke entitetskog Ustavnog suda, koji je obarao odluke o komunalnim taksama Zenice. Kladionice su se pozivale na jednakost firmi. I u pripremi za ocjenu ustavnosti najnovijeg poteza vlasti u Zenici njihov advokat pozivat će se na mišljenje suda kako vrsta djelatnosti ne može biti kriterij za propisivanje različitih taksi.

“Ako se na istom mjestu nalazi kladionica ili bilo koja druga vrsta djelatnosti u toj zoni, komunalna taksa mora biti jednaka”, ističe advokat Semir Čengić.

Čeka se zakon o igrama na sreću

Ocjene ustavnosti ne boje se u Zenici.

“Mi očekujemo da će oni raditi po zakonu, zakonu Bosne i Hercegovine, i nadamo se najboljem”, zaključuje Mujkić.

Građani podržavaju veće namete kladionicama. Tema o gradskim taksama za kladionice u ovom gradu još će biti aktuelna. Baš kao i entitetski zakon o igrama na sreću, koji se odnosi na kladionice u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Izvor: Al Jazeera