Višegradska grupa podržava Skoplje na evropskom putu

Sjeverna Makedonija, Albanija, EU, Zastave
Albanija će, za razliku od Sjeverne Makedonije, dobiti i dodatne uvjete (EPA)

Države članice Višegradske grupe – Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska – saopćile su da će Sjeverna Makedonija uvijek imati njihovu podršku na putu ka Evropskoj uniji.

“Napredak koji je učinila Sjeverna Makedonija notiran je od Evropske komisije, koja je preporučila početak pregovora o učlanjenju u EU. Mi smatramo da to treba biti nagrada za napredak u reformama koji je ta država postigla”, saopćeno je tokom primopredaje predsjedavanja ove grupe od Slovačke na Češku, koja će predsjedavati od 1. jula.

Češki ambasador u Sjevernoj Makedoniji Miroslav Toman je istakao da Skoplje uvijek može računati na glas države-članice Višegradske grupe kada se bude u Evropskom vijeću odlučivalo o datumu za pregovore s EU-om.

Njegov kolega, mađarski ambasador Laslo Isvan Duks, također je istakao da Skoplje treba dobiti datum za pregovore s Unijom.

“Vjerujemo da u ovoj fazi reformski proces može napredovati efikasnije u okviru procesa prepristupnih pregovora”, istakako je slovački ambasador Henrik Markuš.

Odgoda odluke do oktobra

Kako je on istakao, fokus se treba staviti na vladavinu prava te da će se nakon toga sve lakše kretati u zavisnosti od administrativnog kapaciteta zemlje.

Tokom primopredaje predsjedništva Višegradske grupe promovirani su osnovni prioriteti u djelovanje ove grupe zemalja tokom češkog predsjedavanja, odnosno razumna rješenja, usaglašavanja pristupa, revolucionarne tehnologije, regionalna saradnja i migrantska politika.

Sjeverna Makedonija je prvobitno trebala dobiti datum o pregovorima s EU-om tokom junskog samita lidera EU-a, međutim, odluka je odgođena, zbog, kako su naveli evropski lideri, tehničke procedure u nacionalnim parlamentima u procesu usaglašavanja takve odluke.

Na samitu lidera EU-a prošle sedmice odlučeno je da se pitanje o datumu za pregovore s EU-om odgodi najkasnije do oktobra ove godine.

Izvor: Agencije