Višegrad: Krst za ruske dobrovoljce

Ranije je u ovom gradu na Drini, poznatom po stradanju bošnjačkih civila, postavljena spomen-ploča ruskim dobrovoljcima na Megdanu (Arhiva)

Istog dana kada se u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, Sarajevu, bude obilježavala 25. godišnjica prvih žrtava rata u ovoj državi, na višegradskom brdu Grad bit će podignut ruski krst posvećen ruskim dobrovoljcima u redovima Vojske Republike Srpske (VRS).

Ovu informaciju za lokalne medije potvrdio je predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Višegrad Milisav Vasić.

„Na dan ruskih dobrovoljaca 12. aprila planirano je otkrivanje krsta“, rekao je on i dodao kako je krst, visok pet i po metara, težak 400 kilograma, doniralo Udruženje veterana 12 april iz Kosovske Mitrovice, a blagoslov dali sveštenici crkvene opštine Višegrad.

Prema podacima vojnih struktura bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, tokom rata u BiH u Višegradu je poginulo sedam ruskih dobrovoljaca.

Ranije je u ovom gradu na Drini, poznatom po stradanju bošnjačkih civila, postavljena spomen-ploča ruskim dobrovoljcima na Megdanu. Na njoj je uklesano 37 imena ruskih dobrovoljaca koji su poginuli u redovima VRS.

Reakcija žrtava

Udruženje „Žena-žrtva rata” osudilo je danas najavljeno podizanje krsta ruskim dobrovoljcima u Višegradu kao „nastavak agresije i genocida“.

„Da je agresija na BiH nastavljena i onda kad je oružje utihnulo, svjedočimo svakodnevno posebno mi Bošnjaci koji živimo u manjem bh. entitetu ili mi koji idemo na vjekovna ognjišta i čekamo da se ispoštuje Aneks 7 Dejtonskog sporazuma – obnovu porušenih kuća“, navodi se u saopćenju.

„Svakodnevni pritisci i provokacije kojima smo izloženi su jasni pokazatelji da naši dželati nisu odustali od genocidnih namjera, što se upravo ogleda u podizanju krsta ruskim dobrovoljcima, na brdu Grad u Višegradu, zakazano za četvrtak, 6. aprila, kao još jedan u nizu udaraca na dostojanstvo žrtve i pokazatelj da su ljudska prava Bošnjaka kao žrtava genocida u manjem entitetu ugrožena do najviših granica.“

Postavljanje krsta ruskim dobrovoljcima smatraju fašističkim i terorističkim djelom, koje za cilj ima veličanje genocida, terorizma, ubijanje žrtava po drugi puta. Kažu kako je posebno simptomatično da se krst podiže 6. aprila, u danima kada je „ozvaničena agresija na Republiku BiH, što je znak da se na području BiH veliča agresija“.

„To nas dodatno zabrinjava jer nam ovakvim primjerima od općinskih do republičkih vlasti šalju jasnu poruku da ni 22 godine od prestanka agresije nisu promijenili politiku, nisu se pokajali za učinjeni genocid, nisu odustali od genocidnih namjera.“

„Tražimo od svih relevantnih organa ove države, kao i međunarodne zajednice da se zaustave ovakvi psihološki napadi na nas žrtve, da nas se ovakvim i sličnim simbolima koji nas podsjećaju na najmračniji period naše države i Bošnjaka, u kojem smo bili izloženi najgorim oblicima zlostavljanja, mučenja, progona i ubijanja do granica istrebljena vrijeđaju naše dostojanstvo i pravo da slobodno bez pritiska živimo tamo gdje su nam korijeni, odakle potičemo i gdje namjeravamo ostati“, saopćilo je Udruženje „Žena-žrtva rata”.

Penzije za poginule i invalide

Prije nekoliko dana, porodice ruskih dobrovoljaca koji su poginuli ili su ranjeni tokom rata u BiH dobile su danas u Bijeljini rješenja o penzijama i invalidninama, javili su lokalni mediji.

Od 43 predmeta u radu, rješenja su okončana za 19 ruskih porodica poginulih i ratnih vojnih invalida na području Republike Srpske.

U Odjeljenju za boračku i invalidsku zaštitu Bijeljine objedinjeno je izdavanje rješenja porodicama ruskih dobrovoljaca iz svih krajeva Republike Srpske kako bi se olakšala administrativna procedura za članove njihovih porodica.

Na prijemu za porodice koje su doputovale iz Rusije, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić zahvalio je ruskim dobrovoljcima i članovima njihovih porodica na pomoći srpskom narodu u proteklom ratu.

Izvor: Agencije