Više zaštite u londonskim gradskim autobusima nakon smrti 20 vozača

Nakon uvođenja karantina 23. marta za 85 posto opala je upotreba gradskog autobusa, koji i dalje saobraća prvenstveno zbog zaposlenih koji moraju na posao (EPA)

Gradske vlasti Londona saopćile su nove mjere zaštite vozača čuvenih crvenih gradskih autobusa na sprat nakon smrti 20 vozača od korona virusa.

Putnici od ponedjeljka neće više ulaziti na prednja vrata, saopćile su vlasti Londona, čiji su predstavnici u petak odali počast preminulim vozačima minutom šutnje, prenosi Beta.

Gradonačelnik Londona Sadiq Khan, čiji je otac bio vozač autobusa, izjavio je da je strašno što je 20 vozača izgubilo život od korona virusa.

“Mogao je to biti moj otac ili neki njegovi prijatelji. Zaposleni u gradskom saobraćaju heroji su i trebamo učiniti sve da ih zaštitimo”, dodao je Khan.

Upotreba autobusa

Gradonačelnik je pozvao britanske vlasti da putnicima nalože nošenje zaštitne maske. Britanska vlada, koja je ranije bila skeptična prema tome, navela je da će proučiti taj zahtjev.

U Velikoj Britaniji gotovo 14.000 ljudi umrlo je od korona virusa, a London je zona koja je najviše pogođena epidemijom.

Nakon uvođenja karantina 23. marta za 85 posto opala je upotreba gradskog autobusa, koji i dalje saobraća prvenstveno zbog zaposlenih koji moraju na posao.

U autobusima je zabranjeno sjesti u blizinu vozača, kod koga je postavljeno zaštitno providno staklo. Međutim, neki vozači žalili su se na loše postavljena stakla, s obzirom na to da ih neki putnici lako pomjere kako bi mogli razgovarati s njima.

Izvor: Agencije