Oglasi

Više sirijskih grupa protiv SNK-a

Najveća islamistička grupa u Halepu odbila je priznati Sirijsku nacionalnu koaliciju, za razliku od FSA-a u ovom gradu.

Glavna islamistička pobunjenička grupa u Halepu, gradu koji je linija fronta u sirijskom ratu, odbila je priznati novoformirani opozicijski blok Sirijsku nacionalnu koaliciju, kazavši da oni žele islamsku državu, prenose agencije.

Britanija podržava opoziciju

Britanski ministar vanjskih poslova William Hagu izjavio je u utorak da je London donio odluku da prizna Sirijsku nacionalnu koaliciju (SNK).

On je u obraćanju poslanicima u britanskom Parlamentu rekao da je "Nacionalna koalicija sirijskih i opozicionih snaga" jedini legitiman predstavnik sirijskog naroda.

Prema njegovim riječima, sada postoji "pouzdana "alternativa za Assadovu vladu".

Legitimnost nove sirijske političke koalicije, koja je formirana u Dohi 11. novembra, u ponedjeljak su priznali EU, Italija, i Francuska.

"Mi, borbeni odredi grada i provincije Halep, jednoglasno odbijamo konspirativni projekt nazvan Nacionalna koalicija i najavljujemo naš konsenzus da uspostavimo islamsku državu" u Siriji, rekao je glasnogovornik grupe u videosnimku objavljenom na internetu.

"Odbijamo svaku eksternu koaliciju ili vijeće koje nam je nametnuto", dodao je.

Evropska unija (EU) priznala je novu koaliciju u ponedjeljak kao "legitimnog predstavnika" sirijskog naroda, ali je nije u potpunosti priznala predstavnicima vlasti u Siriji.

U videu postavljenom na internet, drugi neidentificirani govornik, koji je sjedio za stolom zajedno s najmanje 30 ljudi, naveo je blizu 14 naoružanih grupa kao potpisnike izjave, uključujući grupe kao što su Al-Nusra Front, Ahrar al-Sham i Liwa al-Tawhid, koji su, prema njegovim riječima, odbili priznati koaliciju.

Međutim, Ahrar al-Sham je demantirao ovo na svojoj web stranici, navodeći da vodstvo grupe nije potpisalo izjavu. 

Druga mišljenja

Al-Nusra Front preuzela je odgovornost za većinu bombaških napada u Siriji tokom 20 mjeseci sukoba, navode agencije.

Abdel Jabbar al-Okaidi, lider Slobodne sirijske vojske u gradu Halepu, rekao je za AFP da izjava ne predstavlja mišljenje svih pobunjeničkih grupa u provinciji.

Dva nova kampa u Turskoj

U turskim pokrajinama Gaziantep i Sanliurfa počela je izgradnja dva nova izbjeglička kampa za sirijske izbjeglice, koji će imati kapacitet od ukupno 15.000 osoba.

U zgradi turske Vlade u Ankari u utorak je održan koordinacioni sastanak u vezi sa Sirijom, kojim je predsjedavao zamjenik premijera Besir Atalay. Sastanak je održan iza zatvorenih vrata.

Prema posljednjim podacima, broj sirijskih izbjeglica koje se nalaze na teritoriji Turske je 122.364, javila je agencija Anadolija.

"Ove grupe predstavljaju militantne frakcije na terenu i reflektiraju njihovu poziciju, ali se s ovim ne slažu sve vojne snage u Halepu", rekao je bivši vojni poručnik koji je prebjegao na stranu pobunjenika.

"Vojno vijeće objavilo je svoju podršku SNK-u i radi s njom", dodao je Okaidi.

SNK je najavila da će lobirati za oružje kako bi pomogla da se svrgne predsjednik Bashar al-Assad.

Apel Ban Ki Moona

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki Moon izjavio je u utorak da strahuje od prerastanja sukoba u Siriji u "regionalno ratno žarište".

"Duboko smo zabrinuti zbog nastavka militarizacije sukoba, užasnog kršenja ljudskih prava i rizika da Sirija preraste u regionalno ratno žarište, pošto je nasilje sve jače", rekao je on novinarima tokom posjete Kairu.

Apelirao da međunarodna zajednica podrži napore izaslanika UN-a i Arapske lige (AL) Lahdara Brahimija u ostvarivanju "sveobuhvatne političke tranzicije, koju bi predvodili Sirijci, kako bi se realizirale legitimne aspiracije sirijskog naroda", prenosi AFP.

Ban je u vrijeme pogoršanja humanitarne krize pozvao države da budu velikodušne i daju doprinose za humanitarne programe u Siriji i regionu, kako bi se sirijskim susjedima pomoglo u zbrinjavanjau izbjeglica.

Od početka sukoba u Siriji, u martu 2011. godine, poginulo je više od 39.000 ljudi, navodi se u podacima sirijske Opservatorije za ljudska prava.

Izvor: Al Jazeera i agencije