Više odvojene djece migranata od broja koji SAD priznaje

Istražitelji HHS-OIG-a su zaključili da je stvarni broj djece migranata odvojen od roditelja nepoznat i da bi mogao biti mnogo veći (Arhiva)

Vladini istražitelji saopćili su da je moguće da je mnogo više djece migranata odvojeno od svojih roditelja nego što je to priznala administracija predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa.

U izvještaju ureda Generalnog inspektorata američkog Ministarstva za zdravlje i socijalno staranje – HHS-OIG navodi se da je razdvajanja porodica bilo i prije proljeća prošle godine, kada je vlada najavila svoju politiku “nulte tolerancije” na jugozapadnoj granici, prenosi AP.

Administracija je do sada utvrdila, kroz sudske postupke u kojima je federalni sud naredio da se porodice ponovo spoje, da je nešto više od 2.700 djece odvojeno od svojih roditelja.

Nepoznat status djece

Istražitelji HHS-OIG-a su zaključili da je stvarni broj djece migranata odvojen od roditelja nepoznat i da bi mogao biti mnogo veći.

Trump je bio prinuđen prošlog ljeta odustati od politike odvajanja djece od roditelja migranata poslije velikog nezadovoljstva i javnosti.

“Ukupan broj i trenutni status sve djece odvojene od roditelja ili staratelja nepoznat je”, navodi se u izvještaju Generalnog inspektorata.

Moglo bi biti još hiljada, jer su se razdvajanja porodica odvijale mnogo ranije, tokom dolaska velikog broja migranata od 2017. godine, otkrili su istražitelji, prenosi AP.

Istražitelji su izrazili zabrinutost u vezi s djecom koja nisu identificirana zato što nisu bila obuhvaćena naredbom federalnog suda o ponovnom povezivanju porodica.

Politika razdvajanja porodica

Ta direktiva se ne odnosi na “procijenjene hiljade djece koje su imigracione vlasti odvojile tokom priliva koji je počeo 2017. godine”, navodi se u izvještaju inspektorata HHS-OIG-a.

Trump je prošlog ljeta, nakon protesta, ukinuo politiku razdvajanja porodica, koja je počela uvođenjem “nulte tolerancije” za migrante, prema kojoj će krivično goniti i zatvarati sve koji nelegalno prelaze granicu.

Kako djeca ne mogu biti zakonski procesuirana i zatvarana s roditeljima, odlučili su da ih razdvoje i drže u posebnim objektima, podsjeća agencija.

Izvor: Agencije