Više od stotinu novozaraženih i četvero preminulih u Sjevernoj Makedoniji

Ukupan broj pozitivnih na COVID-19 od početka krize u Sjevernoj Makedoniji blizu je 2.500 (EPA)

Više od stotinu novozaraženih i četvero preminulih od posljedica COVID-a 19 zabilježeno je u Sjevernoj Makedoniji u posljednja 24 sata, javila je Al Jazeerina reporterka Milka Smilevska.

“Ministarstvo zdravstva objavilo je da je u poslednja 24 sata zabeležen 101 novooboleli građanin od COVID-a 19. Četvoro pacijenata je preminulo. Najveći broj novozaraženih je u Skoplju, njih 59 […] Ukupni broj pozitivnih od početka krize je 2.492, preminulih je 145”, javila je Smilevska.

Novi slučajevi zaraze i u BiH

Na Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo na virus korona u posljednja 24 sata testirano je 279 uzoraka, od čega je bilo deset pozitivnih slučajeva.

“Sedam iz Tešnja, jedan iz Bosanskog Novog i dva retestiranja”, izjavila je za medije generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović, prenijela je Fena.

U drugom bosanskohercegovačkom entitetu, Republici Srpskoj, utvrđeno je prisustvo novog virusa korona kod osam pacijenata. 

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u tom entitetu, u posljednja 24 sata, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske obavljeno je testiranje 595 laboratorijskih uzorka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod osam osoba, saopćeno je iz Instituta.

Prema mjestu prebivališta, tri osobe su iz Banje Luke, dvije iz Кotor Varoši i po jedna iz Dervente, Modriče i Doboja.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 1.438 slučajeva virusa korona, a preminulo je ukupno 114 osoba kod kojih je potvrđeno prisustvo novog korona virusa.

BiH ukida epidemiološke mjere

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, prikupljenim do utorka, u zemlji je od početka pandemije sredinom marta registrovano više od 2.530 slučajeva novog korona virusa. Više od polovine zaraženih je izliječeno, dok je 157 pacijenata preminulo.

Oba bosanskohercegovačka entiteta ukinula su najstrožije epidemiološke mjere: ukinut je policijski sat, dozvoljen je rad tržnih centara, ponovo je uspostavljen gradski saobraćaj koji je bio u prekidu više od dva mjeseca, dok zemlja postepeno otvara i granicu za ulazak stranaca.

Izvor: Agencije