Više od polovine Amerikanaca misli da je Trump rasist

Da je Trump rasist misli 57 posto ispitanih, uključujući 80 posto Afroamerikanaca, tri četvrtine Hispanoamerikanaca i gotovo polovina bijelaca (EPA)

Više od polovine Amerikanaca, među kojima veliki postotak Afroamerikanaca i Hispanoamerikanaca, misli da je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump rasist, pokazuje anketa agencije AP i NORC Centra za istraživanje javne politike.

U anketi je 57 posto ispitanih reklo da je Trumpova politika pogoršala položaj muslimana, dok je 56 posto reklo da je pogoršala položaj ljudi porijeklom iz Latinske Amerike, a 47 posto da je pogoršan položaj Afroamerikanaca.

Tri četvrtine Afroamerikanaca reklo je da je Trumpova politika loša za njih.

Da je Trump rasist misli 57 posto ispitanih, uključujući 80 posto Afroamerikanaca, tri četvrtine Hispanoamerikanaca i gotovo polovina bijelaca. Osamdeset i pet posto pristalica Demokratske partije misli da je Trump rasist, što smatra i 21 posto republikanca.

Rasna pitanja

Rezultati pokazuju oštru podijeljenost u rasnim pitanjima za vrijeme Trumpa, koji je afričke države nazvao “vuko***inama” (shitholes) i obećao podizanje zida na granici s Meksikom kako bi spriječio da imigranti nelegalno ulaze u državu, ocijenio je AP.

Bijela kuća odbila je komentarisati rezultate ankete. Trump je ranije ove godine, upitan je li rasist, rekao da nije.

“Ja sam najmanje rasistička osoba koju ste ikada intervjuirali. To vam mogu reći”, rekao je Trump novinarima.

Devet od deset Afroamerikanaca ne odobrava kako Trump obavlja predsjedničke dužnosti i misli da država ide u pogrešnom smjeru. S druge strane, 45 posto bijelaca odobrava kako Trump radi, mada tek 35 posto misli da se poboljšava smjer u kojem zemlja ide.

Izvor: Agencije