Više od pola miliona oboljelih u Brazilu

Nedjeljni protest nekoliko stotina članova navijačkih grupa najveće je antivladino ulično okupljanje u više mjeseci (EPA)

Brazil je u nedjelju zabilježio 16.409 novih slučajeva zaraženih korona virusom, povećavši tako ukupan broj zaraženih na 514.849, što je druga najgora epidemija COVID-a 19 na svijetu, nakon Sjedinjenih Američkih Država, saopćilo je brazilsko Ministarstvo zdravstva, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

U saopćenju se navodi i kako je u posljednja 24 sata u Brazilu zabilježeno 480 novih smrtnih slučajeva, što je ukupno 29.314 smrtnih slučajeva.

Tako je Brazil po broju smrtnih slučajeva četvrta zemlja, nakon SAD-a, Velike Britanije i Italije.

Lijek protiv malarije

Sjedinjene Američke Države poslale su Brazilu dva miliona doza lijeka protiv malarije hidroksihlorikina, uprkos upozorenjima zdravstvenih radnika o mogućem izlaganju riziku ukoliko se koristi, navodi agencija Tanjug pozivajući se na Guardian.

Vlade obje države su to objavile nekoliko dana nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila da će obustaviti testiranje tog lijeka na pacijentima sa korona virusom zbog rizika po zdravlje-

Oba predsjednika, američki Donald Trump i brazilski Jair Bolsonaro, su promovirala upotrebu tog lijeka, iako je čak i američka Administracija za hranu i lijekove izdala upozorenje da se lijek ne koristi u borbi protiv virusa.

Suzavac u Sao Paolu

Brazilska policija je saopćila da je u nedjelju upotrijebila suzavac da rastjera demonstrante u Sao Paolu pošto je bilo moguće izbijanje sukoba protivnika i pristalica predsjednika Bolsonara, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Nedjeljni protest nekoliko stotina članova navijačkih grupa najveće je antivladino ulično okupljanje u više mjeseci u zemlji koja je postala epicentar širenja novog korona virusa. Mnogi demonstranti uzvikivali su “Demokratija” tokom protestne šetnje.

Predstavnik policije je naveo da su bacili suzavac da razdvoje grupe kada su neke Bolsonarove pristalice prišle demonstrantima sa neonacističkom zastavom.

Policija je i u Rio de Janeiru koristila suzavac protiv antivladinih demonstranata koji su se sukobili s pristalicama vlasti.

Izvor: Agencije