Više od milion turista najavilo dolazak u Hrvatsku

Potražnja za Hrvatskom kao destinacijom za ljetni odmor raste iz dana u dan (EPA)

Više od milion stranaca najavilo je dolazak u Hrvatsku, izjavio je u srijedu voditelj Službe za susjedne zemlje u Upravi za granicu Tomislav Kufner.

Kako bi se smanjile gužve i vrijeme čekanja na granici, jer se pri ulasku u Hrvatsku i dalje prikupljaju epidemiološki podaci, kao što je broj telefona i odredište gdje će stranac boraviti, na internetu se može ispuniti obrazac koji je zamišljen kao pomoć prilikom prelaska granice https://entercroatia.mup.hr.

Kufner je za Hrvatsku radio-televiziju (HRT) kazao da je u srijedu ujutro “probijena” brojka od milion najava te da najviše sudjeluju Slovenci, Nijemci i Austrijanci.

Dodao je da obrazac vrijedi 90 dana, prenosi Hina.

Evropska unija preporučila je otvaranje granica za 14 država: Alžir, Australija, Crna Gora, Kanada, Gruzija, Japan, Južna Koreja, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Srbija, Tajland, Tunis i Urugvaj.

Kriterij za otvaranje je da nema više od 16 zaraženih na 100.000 stanovnika, a odluka će se revidirati svake dvije sedmice.

Granična politika suvereno je pravo svake članice, pa je Hrvatska tom popisu dodala Bosnu i Hercegovinu.

Preporuke koje nisu obavezujuće

Kufner je rekao da su to samo preporuke, koje nisu obavezujuće, te da će svaka članica EU-a donijeti odluku na nacionalnom nivou.

Stožer civilne zaštite je u utorak donio odluku da je državljanima iz EU-a dozvoljen ulaz u Hrvatsku bez dokazivanja svrhe ulaska, dok državljani zemalja izvan EU-a, takozvanih trećih zemalja, na graničnim prelazima moraju dokazati svrhu ulaska.

Dodao je kako je ukinuta mjera samoizolacije te da niti jedna zemlja nije obuhvaćena samoizolacijom.

U Hrvatskoj su trenutno otvorena 644 hotela i 344 kampa, svakodnevno se otvaraju i drugi turistički objekti i sadržaji diljem obale, a broj turista se povećava za oko 30.000 dnevno, kaže se u novom biltenu Hrvatske udruge turizma (HUT), uz uvodni naslov “Sigurnost prije svega”.

Te i druge informacije i novosti za turiste, turistički i druge sektore te za širu javnost HUT je objavio u petom broju biltena Croatia Tourism & Travel Weekly (na hrvatskom i engleskom jeziku).

Naglašava se da do 1. jula (datuma izdavanja biltena) od ukupnih 1,6 miliona turista koji su bili u Hrvatskoj ove godine do kraja juna nijedan nije zaražen koronavirusom tokom boravka u svim tipovima komercijalnih smještajnih objekata u Hrvatskoj.

Hoteli rade s manjim kapacitetima

Poručuju da, zbog provođenja i pridržavanja zaštitnih mjera i boljeg komfora turista, veliki broj hotela i kampova te drugih smještajnih objekata trenutno radi s manjim kapacitetima, pa tako i najveća turistička kompanija u Hrvatskoj Valamar Riviera, za 20 posto manje.

“Iako u Hrvatskoj ne postoje ograničenja (obvezno je nošenje maski jedino u javnom prijevozu, a određene dodatne mjere sigurnosti su donesene u pojedinim regijama, dok su maske za lice preporučene u zatvorenim prostorima diljem zemlje), standardi sigurnosti u svim turističkim objektima su visoki, a hrvatski epidemiolozi su napravili vrlo detaljne smjernice za sve tipove objekata i turističkih usluga koje su implementirane diljem zemlje”, ističu iz HUT-a.

Analize HUT-a pokazuju da potražnja za Hrvatskom kao destinacijom za ljetni odmor raste iz dana u dan i da se broj turista stalno povećava.

“Trenutno je u Hrvatskoj najviše stranih turista iz Njemačke, potom iz Slovenije, Češke, Poljske i Austrije. Preko službene aplikacije entercroatia, a prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, do sada se za ulazak u Hrvatsku prijavilo više od milijun turista”, navodi se u biltenu HUT-a.

Smjernice u slučaju pojave zaraženih

Iznose da je Hrvatska detaljno razradila smjernice u slučaju pojave zaraženih u turističkim destinacijama, koje predviđaju adekvatnu izolaciju i liječenje, kao i da sve veće destinacije imaju specijalizirane turističke ambulante, koje su spremne brzo i sigurno djelovati i da svi turistički djelatnici znaju preciznu proceduru i način djelovanja u slučaju potrebe.

Prenoseći redovne informacije o granicama, u biltenu od 1. jula HUT iznosi da je “Hrvatska u koordinaciji s ostalim članicama EU-a od danas otvorila granice te omogućila slobodan ulazak u zemlju za sve državljane EU-a, državljane zemalja koje su u schengenskom prostoru, državljane zemalja koje su pridružene schengenskom prostoru te državljane trećih zemalja s dugotrajnim boravištem u tim državama”, prenosi Hina.

Uz navedeno, u biltenu HUT-a od 1. jula daju popis objekata (hotela i drugih) koji otvaraju početkom jula, kao i nadolazećih aviolinija u julu na hrvatske aerodrome i druge informacije i zanimljivosti.

Izvor: Agencije