Više od milion potpisa za opoziv Madura

Venecuelanski predsjednik Nicolas Maduro odbacio je pozive da organizuje referendum na kojem bi se odlučivalo da li će ostati na vlasti.

Zemlju potresa velika ekonomska kriza, a predstavnici opozicije tvrde da su skupili više od milion potpisa za Madurov opoziv.

U međuvremenu, Vlada je u gradu Maracaibo rasporedila nacionalnu gardu kako bi umirila nerede i spriječila pljačku.

Protivnici predsjednika Nicolasa Madura vjeruju kako je ovo prva prava prilika da ga sklone s vlasti.

„Ovo je početak njegovog kraja. Nećemo više trpjeti, želimo promjene“, kazao je Antonio Font, stanovnik CaraCasa.

Već dva dana hiljade ljudi širom države stoji u redu kako bi potpisali peticiju za referendum za opoziv predsjednika. Oni koji su organizovali ovu peticiju zadovoljni su rezultatima.

„U manje od dva dana skupili smo više od milion potpisa, što je osam puta više nego što je potrebno. Ovo je fantastičan primjer građanskih i demokratskih promjena“, rekao je lider opozicije Enrique Capriles.

Sakupljanje potpisa tek je prvi korak u dugoj i komplikovanoj proceduri za organizovanje referenduma.
Ipak, oni koji su potpisali peticiju misle da je vrijedno truda.

„Sigurna sam da ćemo skupiti potpise. Ipak, nisam sigurna hoće li Vlada i Vrhovni sud dozvoliti organizaciju referenduma. Dosad su sve blokirali sve parlamentarne inicijative. Moramo sačuvati vjeru i stajati u redu, ovaj put ne za hranu, nego da potpišemo peticiju“, rekla je Nora Marquez, stanovnica CaraCasa.

Rastu tenzije širom Venecuele

Nestašica hrane pogoršava situaciju u glavnom gradu, a drugi dijelovi države ostali su bez struje, pa čak i vode. Posljednjih dana u osam različitih gradova izbili su nemiri, a bilo je i pljačke.

Najveći neredi dogodili su se u drugom po veličini gradu Maracaibo. Vlada je reagovala raspoređivanjem 35.000 pripadnika nacionalne garde i policije, a uhapšeno je više od 100 ljudi.

„U posljednja dva dana, otkako je počelo potpisivanje peticije, mogućnosti demokratskog razrješenja situacije smirile su nasilje, barem privremeno. Opozicija se nada da bi se referendum mogao organizovati do novembra. Onima koji stoje u redovima, i to je predaleko“, javlja reporter Al Jazeere Alessandro Rampietti.

Izvor: Al Jazeera