Više od milion Afganistanaca tvrdi da su bili žrtve ratnih zločina

Međunarodni sud može istraživati samo zločine koji su se desili poslije maja 2003. (EPA)

Od kada je Međunarodni krivični sud (ICC) pre tri meseca počeo sa prikupljanjem materijala o mogućim ratnim zločinima u Avganistanu, dobio je neverovatnih 1,17 miliona izjava Avganistanaca koji tvrde da su bili žrtve ratnih zločina.

Izjave uključuju navode o zlodelima ne samo grupa poput talibana i grupe Islamska država Irak i Levant nego i avganistanske vojske i policije i lokalnih moćnika povezanih sa Vladom, koalicije pod vođstvom SAD-a i stranih i domaćih obaveštajnih agencija, rekao je Abdul Vadud Pedram iz Organizacije za ljudska prava i eliminisanje nasilja.

Sudije ICC-a u Hagu će na osnovu tih izjava morati da odluče da li da zatraže istragu. Nije poznato kada će odluka biti doneta.

Izjave su od 20. novembra 2017. do 31. januara 2018. prikupljale organizacije iz Evrope i Avganistana.

Onih koji traže pravdu može biti u milionima

Budući da jedna izjava može uključivati više žrtava, a jedna organizacija može predstavljati hiljade izjava žrtava, broj Avganistanaca koji traže pravdu od ICC-a može biti i nekoliko miliona, kaže Pedram.

“Šokantno je da ih je toliko. To pokazuje da avganistanski pravosudni sistem ne donosi pravdu žrtvama i njihovim porodicama”, rekao je on.

ICC nije iznosio detalje o žrtvama ni onima koji dostavljaju podatke.

Taj sud je osnovan 2002. i prvi je stalni međunarodni sud za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid. On može istraživati samo one zločine koji su se u Avganistanu desili posle maja 2003, kada je ta zemlja ratifikovala Rimski ugovor, kojim je sud osnovan.

Nekadašnji predsednik SAD-a Bil Klinton je potpisao sporazum, ali je njegov naslednik Džordž Buš mlađi povukao potpis, obrazlažući to strahom da bi Amerikanci mogli da budu nepravedno procesuirani zbog političkih razloga.

Izvor: Agencije