Više od 60 posto Crnogoraca podržava ulazak u EU

CEDEM je proveo istraživanje od 15. do 30. aprila o stavovima građana na temu EU integracija (Arhiva)

Više od 60 posto građana na referendumu bi podržalo ulazak Crne Gore u Evropsku uniju, a skoro trećina smatra da se država kreće onoliko brzo koliko okolnosti dozvoljavaju i da očekuje da će do 2025. godine postati članica Unije.

To je pokazalo istraživanje koje je od 15. do 30. aprila proveo CEDEM o stavovima građana na temu EU integracija, prenosi Anadolija.

Prema istraživanju, više od polovine građana smatra da bi mladi bili na dobitku ulaskom u evropsku zajednicu zemalja.

Više od 60 posto građana bi na referendumu podržalo ulazak Crne Gore u EU, njih skoro trećina smatra da se Crna Gora kreće onoliko brzo koliko okolnosti dozvoljavaju i da očekuje da će država do 2025. godine postati članica Unije, pokazali su rezultati istraživanja. 

Kako se navodi, kategorije koje se protive članstvu Crne Gore u EU su oni koji imaju male prihode, koji žive u centralnom dijelu države te oni koji rade u privatnom sektoru.

Pozitivniji stav o EU integracijama

Jedan od ključnih nalaza provedenog istaživanja je da oni koji smatraju da se Crna Gora kreće pravim putem imaju 12,6 puta pozitivniji stav o EU integracijama u odnosu na one koji smatraju da se država kreće pogrešnim putem.

Oni koji su u potpunosti informirani, za razliku od svih ostalih, 2,4 puta u većoj mjeri podržavaju EU integracije.

“Ukoliko je neko zaposlen u privatnom sektoru, za razliku od nezaposlenih, 2,1 puta je manje vjerovatnije da će oni podržati put EU”, navodi se u obrazloženju rezultata istraživanja.

Prema istraživanju, oni koji smatraju da EU finansijski podržava Crnu Goru, za razliku od onih koji ne misle tako, osam puta više podržavaju članstvo Crne Gore u EU.

Kako je saopćeno, kada je riječ o socio-demografskim karakteristikama, ključno je raditi na promjeni stava onih koji imaju niske prihode, koji žive u centralnom dijelu zemlje te onih koji rade u privatnom sektoru.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 773 ispitanika.

Izvor: Agencije