Više od 560 umrlih i 28.000 oboljelih od korona virusa

U Kini su 5. februara širom države prijavljena još 3.694 nova slučaja oboljenja (EPA)

Broj smrtnih slučajeva od novog korona virusa u Kini porastao je za 73 u četvrtak i sada iznosi 563, navodi Al Jazeera, pozivajući se na agencije i svoje izvore, te dodaje da je ovo treći dan zaredom kako se govori o rekordnom dnevnom porastu broja umrlih.

Stručnjaci povećavaju napore kako bi pronašli vakcinu za bolest koja je blokirala mnoge kineske gradove te u karantin stavila hiljade ljudi širom svijeta.

Pokrajina Hubei, iz koje je bolest i krenula, u srijedu je prijavila 70 novih smrtnih slučajeva i 2.987 novih oboljelih.

Pacijenti su preminuli i u gradu Tianjing, sjeveroistočnoj pokrajini Heilongjiang, te pokrajini Guizhou, na jugozapadu.

Brodovi u karantinu

Hubei, pokrajina u centralnoj Kini, blokirana je gotovo dvije sedmice sa zatvorenim željezničkim stanicama i aerodromima te blokiranim cestama.

Virus sličaj gripi prvo je identificiran u glavnom gradu pokrajine Wuhanu i vjeruje se da potječe s tržnice s morskim životinjama u gradu.

Dva smrtna slučaja ranije su prijavljena van centralne Kine, na Filipinima i u Hong Kongu.

Stotine stranaca evakuirane su iz grada i stavljene u karantin širom svijeta, a hiljade putnika i članova posade blokirane su na dva kruzera u Japanu i Hong Kongu.

Desetak slučajeva oboljenja potvrđeno je na brodu Diamond Princess u Yokohami, objavilo je japansko Ministarstvo zdravlja i dodalo da je sad riječ o ukupno 20 oboljelih na brodu s 3.700 osoba.

Na brodu World Dream u Hong Kongu u karantinu je približno 3.600 putnika i članova posade nakon tri slučaja oboljenja.

U Sjedinjenim Američkim Državama još je 350 Amerikanaca, evakuiranih iz Wuhana, stavljeno u karantin, uz 50 onih koji su od ranije u karantinu.

Tim stručnjaka uskoro u Kini

Veliki broj aviokompanija suspendirao je ili ograničio letove u Kinu, a nekoliko država, uključujući SAD, zabranilo je ulazak svima koji su bili u Kini protekle dvije sedmice.

Stotine stručnjaka bit će na skupu u Ženevi 11. i 12. februara kako bi pokušali naći način borbe protiv širenja virusa, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) te dodala da će “uskoro” multinacionalni tim predvođen WHO-om otići u Kinu.

Upitan za komentar na objave o pronalasku lijeka, glasnogovornik WHO-a Tarik Jašarević rekao je: “Nema poznatog efikasnog lijeka protiv 2019-nCoV (virus)”.

Kineska Državna zdravstvena komisija objavila je da su 5. februara širom države prijavljena 3.694 nova slučaja oboljenja te da ih je u Kini sada 28.018.

U drugim državama i regijama dosad je zabilježeno 258 slučajeva, navodi Reuters.

Izvor: Al Jazeera i agencije