Više od 500 venecuelanskih vojnika prebjeglo u Kolumbiju

Najmanje su četiri osobe poginule, a stotine povrijeđene na granici s Kolumbijom i s Brazilom (EPA)

Više od 500 stotina pripadnika venecuelskih oružanih snaga napustilo je vojsku i prebjeglo u Kolumbiju, pošto 23. februara u zemlju nije uspjela ući humanitarna pomoć poslana na zahtjev opozicije, saopćila je kolumbijska migracijska služba.

Većina od tih 567 vojnika i policajaca, “koji su se obratili za pomoć kolumbijskoj migracijskoj službi”, ušla je preko kolumbijskih okruga Sjeverni Santander i Arauca, uz granicu s Venecuelom, dodaje služba u saopćenju.

Migracijska  služba, koja nije navela činove dezertera, obrađuje svaki pojedini slučaj i za to vrijeme svakom izdaje privremenu propusnicu.

Ako “ne kane ugroziti sigurnost zemlje”, vodi se postupak za odobravanje azila, rekao je direktor službe Christian Krueger.

Guaido obećao amnestiju odbjeglim vojnicima

Opozicioni čelnik Juan Guaido, kojeg je pedesetak zemalja, pa i Kolumbija, priznalo za privremenog venecuelskog predsjednika, obećao je amnestiju vojnicima i policajcima koji napuste predsjednika Nicolasa Madura, kojem je vojska važan oslonac.

Prvi odlasci iz vojske zabilježeni su u subotu, nakon čega je Guaido iz Cucute objavio polazak kamiona s desecima tona hrane i lijekova koji su na njegov zahtjev poslani uglavnom iz Sjedinjenih Američkih Država, a od 7. februara se gomilaju u skladištima.

No, konvoji su se predvečer morali vratiti, zbog zatvaranja granice koje je naredio režim, što se prometnulo u nasilje.

Najmanje su četiri osobe poginule, a stotine su povrijeđene na granici s Kolumbijom i s Brazilom, gdje pomoć također čeka.

Venezuela ima oko 365.000 vojnika i policajaca te 1,6 milona pripadnika civilne milicije.

Izvor: Agencije