Oglasi

Više od 500 motorista iz Sarajeva krenulo za Potočare

Među učesnicima 8. međunarodnog moto-maratona Srebrenica su motoristi iz BiH, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Italije, Švedske, Turske...
Motoristi su krenuli sa Ilidže, a potom su formirali kolone i uz policijsku pratnju napravili defile kroz Sarajevo Anadolija

Više stotina motorista iz gotovo cijele Evrope krenuli su danas iz Sarajeva put Potočara gdje će 11. jula prisustvovati komemoraciji i dženazi žrtvama genocida u Srebrenici. 

Među učesnicima 8. međunarodnog moto-maratona Srebrenica, koji se i ove godine održava pod motom “Da se ne zaboravi i ne ponovi”, su motoristi iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Italije, Švedske, Turske...

Njih više od 500, po procjeni organizatora, krenuli su sa Ilidže, gdje su im prije polaska podijeljene majice i akreditacije.

Potom su formirali kolone te uz policijsku pratnju napravili defile kroz Sarajevo, javlja Anadolija.

Učesnici moto-maratona su se nakratko zaustavili pred Spomen-obilježjem ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, gdje su položili cvijeće, a nakon toga su nastavili put prema Memorijalnom centru Potočari.

Ljubitelji dvotočkaša će se prije dolaska na konačno odredište zaustaviti u Vlasenici i Bratuncu, gdje će također položiti cvijeće na spomen-obilježjima, a u Konjević-Polju će posjetiti nanu Fatu Orlović.

Svratili u Kozarac i Korićanske stijene

Planirano je da u Potočare stignu oko 18 sati, gdje će na privatnom posjedu organizovati moto-kamp, a uveče će biti zapaljena logorska vatra. 

Motoristi će takođe imati priliku slušati svjedočenja preživjelih žrtava genocida. 

Motociklistički maraton krenuo je jučer iz Bihaća, a u Sarajevo su stigli predveče gdje su kampovali. 

Oni su na jučerašnjoj ruti svratili u Kozarac i Korićanske stijene, gdje su odali počast poginulim borcima i šehidima. U Travniku su im se pridružili motoristi iz Zagreba.

Ovo je osmi pohod motorista iz Bihaća za Srebrenicu, koji iz godine u godinu okuplja sve više učesnika iz cijelog svijeta i koji će se, prema najavama organizatora, održavati svake naredne godine. 

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari 11. jula ove godine bit će ukopani posmrtni ostaci 33 žrtve genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.