Oglasi

Više od 130 mrtvih u borbama na sjeverozapadu Sirije

Kako navodi SOHR, od utorka je poginulo najmanje 89 boraca opozicije i 41 borac sirijske vojske.
U proteklih osam godina rata u Siriji poginule su stotine hiljada osobaAP

Više od 130 boraca poginulo je u posljednjih 48 sati tokom borbi između sirijskih snaga i pobunjenika na sjeverozapadu države, javlja Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR), mreža posmatrača koji prate stanje u ratu u Siriji.

Aktuelne borbe i zračni udari fokusirani su na selo Tal Meleh u sjevernoj pokrajini Hama, koja je već dugo pod opsadom.

Kako navodi SOHR, od utorka je poginulo najmanje 89 boraca opozicije i 41 borac sirijske vojske. Al Jazeera nije mogla nezavisno potvrditi te podatke.

U srijedu je sirijska državna agencija SANA javila da su "operacije armije" pokrenute protiv bivšeg ogranka Al-Kaide Hayeta Tahrira al-Shama (HTS) u Tal Melehu i okolini.

"Tijela terorista i ostaci njihovih vozila razbacani su oko sela Al-Jalmah nakon udara vojske", dodaje SANA bez tačnih podataka o poginulima.

Pojačani zračni udari na Idlib

Tal Meleh blizu je jugozapadnog ruba susjedne pokrajine Idlib, koja je pod sve većim zračnim udarima sirijskih državnih snaga i Rusije, saveznika sirijskog čelnika Bashara al-Assada.

Sjeverozapad Sirije, dom za približno tri miliona osoba, posljednje je preostalo uporište pobunjeničkih snaga nakon osam godina rata u kojem su poginule stotine hiljada osoba.

Rusija i Turska, država koja podržava pobunjeničke grupe koje djeluju u državi, postigle su dogovor kojim su trebali biti obustavljeni svi režimski pohodi na Idlib u septembru, ali taj dogovor nikad nije potpuno realiziran jer su se borci opozicije odbili povući iz planirane tampon-zone.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.