Oglasi

Više od 120.000 Čeha protestiralo protiv premijera Babiša

Demonstranti traže ostavku Babiša i njegove ministrice pravosuđa Benešove zbog pronevjere novca iz evropskih fondova.
Demonstracije protiv Babiša održavaju se od kraja aprila, a počele su nakon što je češka policija završila istragu o njegovom primanju EU-ove subvencije od dva miliona euraEPA

Više od 120.000 Čeha protestiralo je u utorak u centru Praga protiv premijera Andreja Babiša na najvećim demonstracijama nakon pada komunizma u Baršunastoj revoluciji 1989. godine, prenose agencije.

Demonstranti traže ostavku Babiša i njegove ministrice pravosuđa Marije Benešove zbog pronevjere novca iz evropskih fondova.

Demonstracije protiv Babiša održavaju se od kraja aprila, a počele su nakon što je češka policija završila istragu o njegovom primanju EU-ove subvencije od dva miliona eura za farmu i kongresni centar, te je preporučila da mu treba suditi.

Jedan od organizatora protesta Mikulas Minar zatražio je pred okupljenom masom na Vaclavskom trgu da Babiš podnese ostavku.

„Nećemo se ponašati kao da je normalno da je naš premijer u takvom sukobu interesa da njegovi lični problemi štete cijeloj državi“, poručio je on pred okupljenima koji su nosili češke i zastave EU, te transparente s porukama poput „Dosta nam je“ i „Ne želimo Babištan“.

„Više nećemo tolerirati da nas Babiš pljačka“, izjavila je novinarima Jana Tomešova, finansijska savjetnica koja je u Prag doputovala iz 110 kilometara udaljenog gradića Piseka.

"Politička urota"

Babiš, koji odbacuje optužbe tvrdeći kako se radi o „političkoj uroti“, drugi je najbogatiji Čeh, po pisanju magazina Forbes njegovo se bogatstvo procjenjuje na 3,7 milijardi dolara.

Uprkos optužbama o sukobu interesa na izborima održanim 2017. godine njegova stranka ANO osvojila je 1,5 miliona glasova, gotovo tri puta više od drugoplasirane, stranke, a i dalje je najpopularnija u Češkoj, iako joj je popularnosti pala čak za 28 posto.

Babiš je pod istragom zbog navodne prevare pri korištenju dva miliona eura vrijedne evropske subvencije, za što bi mogao dobiti do deset godina zatvora.

I Evropska komisija nedavno je zaključila da je Babiš u sukobu interesa jer je njegovo poslovno carstvo dobilo novac iz evropskih fondova, zbog čega bi Češka mogla izgubiti dio sredstava iz EU-a.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.