Više od 1.000 ledenih santi na plovnim putevima sjevernog Atlantika

Normalan broj santi na plovnim putevima iznosi oko 500 (EPA)

Američka obalska straža saopćila je da je više od 1.000 santi leda dospjelo na plovne puteve na sjevernom Atlantiku ove godine, što je čini četvrtom uzastopnom “ekstremnom” sezonom leda.

Obalska straža Međunarodna patrola za led, sa sjedištem u saveznoj američkoj državi Connecticut, koja nadgleda sante leda u sjevernom Atlantiku i upozorava brodove, održala je godišnji sastanak kako bi razmotrila stanje u 2017. i očekivanja za 2018. godinu.

Ta organizacija je navela da je do oslobađanja brojnih santi leda došlo uslijed povlačenja grenlandskih glečera i zbog oluja koje su ove godine izazvale lomljenje znatnih količina leda u Atlantskom okeanu.

Najmanja količina leda

Kanadska služba za led predviđa na plovnim putevima naredne godine normalan broj santi leda, oko 500, na osnovu projekcija količine leda u okeanu, temperature zraka i temperature površine mora.

Površina leda koja prekriva Arktički okean prošle zime je bila najmanja u zadnjih 38 godina, što je novi znak da se klimatske promjene ubrzavaju.

Arktički led na vrhuncu zime ima najmanju površinu, i to treću godinu za redom od kako su 1979. godine počela satelitska mjerenja.

Također, površina leda na Antarktičkom okeanu je jako promjenjiva, njegova najmanja površina dostigla je historijski rekord prije samo dvije i po godine.

Izvor: Agencije