Oglasi

Više ilegalnih prelazaka granice na zapadnobalkanskoj ruti

Na ovom pravcu koji koriste izbjeglice i migranti u prva dva mjeseca 2019. godine otkriveno je ukupno 1.200 ilegalnih prelazaka granice.
Većina zatečenih migranata na zapadnobalkanskoj ruti su AfganistanciReuters

Ukupni broj otkrivenih pokušaja ilegalnih prelazaka granica na četiri glavna migracijska pravca u Evropu u februaru je pao za 58 posto u odnosu na prošli mjesec.

Istovremeno je broj razotkrivenih pokušaja ilegalnih prelazaka na takozvanoj zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti od početka godine bilježi rast od 40 posto u odnosu isto razdoblje prošle godine.

Tokom februara ukupno je zabilježeno 3.560 ilegalnih pokušaja prelazaka graničnih prelaza, a prepolovljeni broj u odnosu na mjesec ranije pripisuje se nepovoljnim vremenskim uslovima na Sredozemnom moru, saopćila je Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu - FRONTEX.

U prva dva mjeseca ove godine zabilježeno je ukupno 11.800 pokušaja ilegalnog prelaska granice, što je otprilike ravnomjeran broj s istim razdobljem prošle godine.

Efekat lošeg vremena

Najviši postotak otkrivanja nelegalnih prelazaka u feruaru zabilježen je na takozvanoj istočnomediteranskoj ruti – njih 2.250, što je pad od 31 posto u odnosu na prošlogodišnji februar.

Zbog velikog broja otkrivenih ilegalnih prelazaka u januaru (5.500), ukupan broj nelegalnih pokušaja na ovoj ruti porastao je za trećinu u odnosu na prvo dvomjesečje 2018. godine.

Svaki drugi otkriveni migrant na morskom dijelu ove rute je afganistanski državljanin, dok je svaki peti migrant zatečen na kopnenom dijelu koridora turski državljanin, dodaje FRONTEX.

Loše vrijeme utjecalo je na pad broja migranata.

Glavno ishodište u Francuskoj

Vrijeme se pripisuje i padu ilegalnih prelazaka na zapadnomediteranskoj ruti od 80 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije.

No, zbog velikog broja okrivanja nelegalnih prelazaka, uglavnom španske granice prošlog januara, ukupan broj za prvo dvomjesečje 2019. godine narastao je 83 posto u odnosu na januar i februar 2018. godine.

Najveći broj migranata otkrivenih na toj ruti su marokanski državljani.

Centralna mediteranska ruta s ishodištem u Francuskoj nastavlja bilježiti pad broja ilegalnih migranata.

Tokom februara zabilježeno je 60 pokušaja nelegalnih prelazaka granice, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine pad od 70 posto.

FRONTEX ističe kako je ovo najniži broj zabilježenih ilegalnih prelazaka granice unazad devet godina.

Većina migranata Afganistanci

Tokom januara i februara zabilježeno je 260 pokušaja prelaska granice, što je pad od 95 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Najveći broj zatečenih migranata na centralnoj mediteranskoj ruti dolaze iz Bangladeša i Tunisa.

Na zapadnobalkanskoj ruti u februaru je otkriveno 420 nelegalnih prelazaka granice, dok je mjesec ranije zabilježeno njih 780, što je porast od 40 posto u odnosu na januar i februar 2018. godine.

Većina zatečenih migranata na toj ruti su Afganistanci.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.