Višća: Plasmanom na EURO podići rejting bh. fudbala

Basaksehir je stigao blizu plasmana u četvrtfinale Lige Evrpope (EPA)

Kada Edin Višća igra na visokom nivou, Basaksehir obično pobjeđuje. Tako je bilo prije tromjesečne pauze zbog pandemije korona virusa u prvenstvu Turske, a isto je i nakon nastavka šampionata, u kojem ovaj istanbulski tim ima dobre šanse da dođe do šampionske titule.

Krilni fudbaler bh. reprezentacije donio je lijepim golom na gostovanju kod Ankaragucua u 73. minuti trijumf Basaksehiru u borbi za prvi naslov prvaka. Na taj način je 30-godišnji Višća ušao u anale turskog elitnog ranga takmičenja kao prvi igrač u zadnjih devet godina koji je dvije uzastopne sezone zabilježio dvocifren učinak u golovima i asistencijama.

Dao je 10 pogodaka i upisao 12 asistencija ove, dok je prošlu sezonu završio sa 13 golova i 14 asistencija.

Višća ističe da je oprez itekako potreban da se ne bi ponovio slučaj iz prethodnog prvenstva kada je Basaksehir prokockao značajnu bodovnu prednost u finišu sezone i bio drugi iza Galatasaraya. Prema njegovim riječima, ekipa je sazrela da ne dozvoli kikseve u duelima sa objektivno slabijim protivnicima koji često presude trku za prvo mjesto.

Jasno je da Višća zaslužuje epitet zvijezde turske Superlige, jer igra izvrsno u kontinuitetu. Često se pominje interesovanje renomiranih klubova za njegove usluge, a ima ugovor sa Basaksehirom do 30. juna 2021.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Mediji u Turskoj istakli su impresivne podatke koji pokazuju da je Višća jedan od najboljih u ligi države, gdje igraju brojni kvalitetni fudbaleri. U svim takmičenjima odigrao je 341 meč za tim iz Istanbula, postigavši 97 golova i zabilježivši takođe 97 asistencija. Protiv najboljih turskih klubova Galatasaraya, Fenerbahcea, Besiktasa i Trabzonspora, pogodio je mrežu 12 puta i upisao 21 asistenciju.         

Zahvaljujući odličnim igrama bh. reprezentativca u Evropskoj ligi, Basaksehir je stigao blizu plasmana u četvrtfinale. Pogotkom Višće iz penala njegov tim savladao je Kopenhagen sa 1:0 u prvom susretu osmine finala prije pandemije, pa mu slijedi u gostujućem revanšu 5. avgusta borba za prolaz.  

Mada će bh. selekcija prije polufinala baraža za Euro protiv Sjeverne Irske, odigrati dvije utakmice Divizije A Lige nacija kao gost protiv Italije, 4. septembra i sa Poljskom, tri dana kasnije na domaćem terenu, Višća tvrdi da su mu sve misli usmjerene na uspjeh Zmajeva u doigravanju. On smatra da bh. reprezentativci moraju dati maksimum kako bi izborili plasman na Evropsko prvenstvo, koje je zbog pandemije prolongirano na period od 11. juna do 11. jula 2021.

  • Koliko Basaksehiru znači gostujuća pobjeda nad Ankaragucuom u borbi za titulu u Turskoj?  

– Svaka utakmica je presudna za nas, jer u fudbalu u jednoj sedmici dobiješ puno ili izgubiš sve što si gradio cijelu sezonu. Bila je to jako teška utakmica jer u svakoj moramo da pobijedimo. Sada idemo dalje i pripremamo se se za narednu utakmicu.

  • Na koji način ste ekipa i vi zadržali odličnu formu nakon pauze zbog pandemije korona virusa?

– Imali smo klupski program rada, a trenirao sam i individualno. Sa reprezentacijom Bosne i Hercegovine odradili smo online treninge. Za održavanje fizičke spreme zaslužan je Eldin Jelešković (kondicioni trener), sa kojim radim već 10 godina. Sa njim sarađujem još iz perioda kada sam igrao u Željezničaru. On je čovjek koji me veoma dobro poznaje i slušam njegove savjete. Čak radimo online treninge, a kada je slobodan i uslovi mu dozvoljavaju, obiđe me i u Istanbulu. Svake godine imam cilj da igrački napredujem, a time i timski.

  • Ko su rivali za naslov turskog prvaka?

– Trabzonspor i Galatasaray, protiv kojeg igramo naredno kolo u nedjelju naveče. Ima još šest utakmica do kraja prvenstva. Svaki susret je bitan, kao da je finalni. Prošle godine, u dvije utakmice kući sa Goztepeom i Rizesporom, osvojili smo samo bod. Sada smo iskusniji što je bitno. Bolje ćemo se spremiti za svaku utakmicu i pristupiti im odgovorno, bez obzira na protivnikovu poziciju na tabeli.

  • Da li će prednost od 1:0 nad Kopenhagenom iz prvog meča biti dovoljna za prolaz u Evropskoj ligi?

– Mislim da smo ostvarili dobar rezultat na svom terenu, no svjesni smo da nam predstoji težak zadatak u revanšu. Vratili smo se i u revanšu premašili protiv Sportinga minus od 3:1 iz Lisabona, tako da je u fudbalu sve moguće. Revanš Evropske lige dolazi poslije završetka prvenstva. Nadam se da ćemo prikazati dobru igru za plasman u četvrtfinale.

  • Koje su ambicije Basaksehira u evropskom takmičenju?

– Posjedujemo kvalitet i snagu, ali ozbiljnost i koncentracija moraju biti u svakoj utakmici na nivou. Tada vjerujem u povoljan rezultat i pokušat ćemo otići što dalje u Evropskoj ligi.

  • Može li BiH kao gost iznenaditi Italiju na startu nove sezone Divizije A Lige nacija?

– Svi znamo da je Italija velesila. Njenu moć smo vidjeli u kvalifikacionoj grupi, u kojoj je sa maksimalnim učinkom prošla na EP. Pokazali smo u Torinu da joj možemo parirati. Do finiša utakmice imali smo pozitivan rezultat, no Italija je kaznila trenutak naše slabosti, pa smo na kraju izgubili 1:2.  

  • Je li bh. tim favorit protiv Sjeverne Irske u polufinalu baraža za Euro?

– Uvijek sam optimista. Priča o reprezentaciji je nešto sasvim posebno. Titula sa Basaksehirom i Evropsko prvenstvo sa bh. reprezentacijom su prioriteti na koje sam sada fokusiran. U kontaktu smo sa stručnim štabom BiH, kao i igrači međusobno. Svi želimo na Euro. Mislim da danas nema favorita. Sve se mora zaslužiti na terenu kroz 90 minuta igre. Očekujem da svi budemo fizički spremni. Važno je da se svi igrači odazovu pozivu selektora Bajevića, te da se oni koji su se oprostili od igranja u državnom timu stave na raspolaganje i pomognu mu iskustvom na bilo koji način.

  • Da su li veće šanse BiH za EP, jer bi obje utakmice baraža trebala odigrati kući?

– Moramo se plasirati na Euro zbog Bosne i Hercegovine i djece koja će nas naslijediti u fudbalu. Olakšat ćemo im fudbalski razvoj plasmanom na prvenstvo. Plasman će podići rejting našim fudbalerima u evropskim klubovima, kao i Premijer ligi BiH, te državi. To svi želimo iznad svega.

Izvor: Al Jazeera