Višak uranijuma, iranski adut na pregovorima

Larijani: Sada imamo neki višak, znate, neku količinu koja nam ne treba i u vezi s tim možemo imati neke diskusije (EPA)

Iran posjeduje više obogaćenog uranijuma nego što mu je potrebno i tu činjenicu planira iskoristiti kao adut u pregovorima na nuklearnim razgovorima u Ženevi naredne sedmice, izjavio je predsjednik iranskog Parlamenta Ali Larijani u intervjuu za AP.

On je kazao da će se o višku uranijuma raspravljati sa silama Zapada u kontekstu mogućeg obustavljanja obogaćivanja uranijuma na 20 posto, što je ključni ustupak koji je tražen tokom pregovora.

„Kroz proces pregovora stvari se mogu kazati i onda se o njima može raspravljati“, rekao je Larijani na marginama susreta organizacije parlamenata država svijeta.

Dvadesetpostotno obogaćeni uranijum je bliži stepenu obogaćenja potrebnom za proizvodnju oružja od onog koji je potreban za nuklearne reaktore koji proizvode energiju, no Larijani kaže kako je visoki stepen obogaćivanja potreban samo zbog energije, istraživanja i izotopa potrebnih za liječenje, a ne za nuklearno oružje.

Istakao je kako je Iran sam obogaćivao uranijum, jer mu ga Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) UN-a nije htjela dobaviti.

„Međutim, sada imamo neki višak, znate, neku količinu koja nam ne treba. U vezi s tim možemo imati neke diskusije“, kazao je, misleći na razgovore sa zapadnim silama naredne sedmice.

Reakcija Parlamenta

Nakon objave intervjua Odjel za odnose s javnošću iranskog Parlamenta negirao je dio Larijanijevih izjava o višku uranijuma.

U saopćenju koje je prenijela državna novinska agencija ICANA, iz Parlamenta je navedeno kako je tvrdnja da Iran ima više uranijuma nego što mu treba „u suprotnosti sa realnim stanjem i nema osnovu u istini“.

Iran planira pregovarati o svom nuklearnom programu naredne sedmice sa Sjedinjenim Američkim Državama, Rusijom, Kinom, Velikom Britanijom, Francuskom i Njemačkom.

Ovo bi trebali biti prvi razgovori Teherana i Šestorke od izbora u junu, kada je za predsjednika Irana izabran Hassan Rouhani, koji zagovara brzo rješenje spora koji se odugovlači osam godina.

Na ovogodišnjem susretu u Almatiju Šestorka je predložila da Iran prekine sa obogaćivanjem uranijuma na nivo od 20 stepeni, za koji navodi da mu je potreban za medicinski reaktor, te da obustavi obogaćivanje u podzemnom pogonu u Fordu.

Oni bi, zauzvrat, ublažili neke sankcije na trgovinu zlatom i petrohemijom.

Iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif u nedjelju je, međutim, kazao kako su te ponude sada „historija“ i da grupa „treba doći za pregovarački stol sa novim pristupom“.

Izvor: Al Jazeera i agencije