Virus Zika: Obama traži posebna sredstva

Američki predsjednik Barack Obama od Kongresa je zatražio da odobri dvije milijarde dolara za borbu protiv virusa Zika. Prema podacima Američkih centara za kontrolu bolesti (CDC) u SAD je registrirano 157 trudnica sa ovim virusom. Očekuje se kako bi sa dolaskom ljeta taj broj mogao i rasti.

Posljedice virusa Zika osjetilo je gotovo 900 beba, mahom u Brazilu. No, virus je otkriven u 60 država svijeta. Zbog sve većeg broja registriranih slučajeva u SAD, Obama je od Kongresa zatražio odobrenje za posebna sredstva za borbu protiv širenja virusa.

Američki lider je zatražio skoro dvije milijarde dolara pomoći, ali je Zastupnički dom Kongresa za sada odobrio 622 miliona.

„To nije nešto od čega se možemo zaštititi gradnjom zida. Komarci ne idu kroz carinu. Ako se ne budemo bavili prevencijom, morat ćemo se baviti posljedicama“, naveo je Obama.

Upozorenje dolazi nakon što je gotovo 300 žena u SAD registrirano da je zaraženo virusom, većina njih u Portoriku.

„Većina zaraženih Amerikanaca virus je dobila na putovanjima. Virus se dijelom prenosi seksualnim putem, ali većina je ljudi zaražena na putovanju“, ističe ljekar Amesh Adalja.

Na vratima Afrike

Virus se iz Brazila proširio po Južnoj Americi, a zatim i u SAD. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ističe kako je virus otkriven i u Africi.

„Sada kada je virus na afričkim vratima, a znamo da je ovo područje plodno tlo za širenje virusa, vlada velika zabrinutost. To znači da ćemo se morati bolje spremiti za eventualno otkrivanje i kontrolu virusa“, istakla je Matshidiso Moeti iz WHO-a.

Virus Zika veže se za mikrocefaliju, stanje pri kojem se djeca rađaju s malom glavom.

Obama ističe kako njegova Vlada mora učiniti više kako bi se pobrinula za Amerikance koji žele imati djecu. Novac koji je tražio namijenjen je borbi protiv komaraca koji prenose virus, ali i za rad na otkrivanju vakcine, što bi značilo pomoć u borbi protiv virusa ne samo u SAD-u, nego širom svijeta.

Izvor: Al Jazeera i agencije