Virus se ubrzano prenosi u BiH, Švedskoj, S. Makedoniji, na Kosovu…

Na listi WHO-a našle su se Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Švedska... (EPA)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je da je u Evropi prvi put u posljednjih nekoliko mjeseci došlo do povećavanja broja zaraženih novim korona virusom na sedmičnom nivou.

U 11 zemalja “ubrzani prijenos” izazvao je značajan uspon virusa koji će, ako se ostavi bez nadzora, ponovo dovesti zdravstvene sisteme u Evropi do ivice, rekao je Hans Henri Kluge, direktor WHO za Evropu, prenosi BBC.

Podsjetio je i kako su njegova upozorenja na rizik od ponovnog buđenja virusa postala stvarnost.

“Sedmicama sam govorio o riziku od ponovnog izbijanja virusa dok su zemlje prilagođavale [epidemiološke] mjere”, rekao je Kluge na virtualnoj konferenciji u četvrtak.

Na listi WHO-a našle su se Albanija, Armenija, Azerbejdžan, Bosna i Hercegovina, Kazahstan, Kirgistan, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Moldavija, Švedska i Ukrajina.

Kako će se COVID-19 ponašati na jesen

Doktor Kluge je rekao da su zemlje poput Poljske, Njemačke, Španije i Izraela brzo reagirale na širenje epidemije u školama, rudnicima uglja i fabrikama za proizvodnju hrane i epidemiju dovele pod kontrolu zahvaljujući brzim intervencijama.

Uprkos upozorenju o ponovnom širenju virusa, Kluge je rekao kako WHO predviđa da će se situacija umiriti u većini zemalja tokom ljeta.

“Zaista se moramo pripremiti za jesen, kada se COVID-19 može susresti i sa sezonskom gripom, upalom pluća i drugim bolestima. Jer, virus još uvijek aktivno cirkulira u našim zajednicama”, rekao je Kluge podsjećajući da još uvijek nema efikasnog lijeka kao ni vakcine protiv COVID-a 19.

Ambasadori EU-a sastaju se ove sedmice kako bi razgovarali o ponovnom otvaranju vanjskih granica Unije od 1. jula. 

Zemlje članice razmatraju omogućavanje putovanja ljudima iz određenih zemalja, među kojima se vjerovatno neće naći zemlje sa visokom stopom zaraze, uključujući SAD, Rusiju i Brazil.

Izvor: Agencije