Virtualna realnost unapređuje medicinu

Studenti pomoću VR-a mogu svaki dio ljudskog dijela vidjeti sloj po sloj, kaže Lewis Cheng (Al Jazeera)

Glavna asocijacija na virtualnu realnost je industrija zabave, bez obzira da li se radi o videoigrama u koje se korisnik u potpunosti udubi i izgubi pojam o dešavanjima oko njega, ili o svojevrsnoj vrsti turizma, koji nam omogućava da posjetimo svjetska čuda i iz „prve ruke“ uživamo u njihovim ljepotama.

Međutim, uređaji koji nam omogućavaju da „uđemo“ u svijet virtualne realnosti će poboljšati medicinu i omogućiti bolju njegu pacijenata, kažu stručnjaci.

Prije svega, virtualna realnost će omogućiti bolje obrazovanje budućih ljekara, govori Lewis Chang, menadžer razvoja tajvanskog DeepQ-a. Kako je na Mobile World Congressu u Barceloni za Al Jazeeru kazao, veliki broj studenata medicine nema adekvatne i podjednake uvjete za obrazovanje, prije svega iz oblasti anatomije.

„Često se dešava da studenti nemaju pristup leševima na časovima anatomije ili im jednostavno nemaju dovoljno pristupa, kako bi se u potpunosti posvetili izučavanju tajni ljudskog tijela. A svi znamo koliko je naše tijelo kompleksno i koliko malih, naizgled zasebnih dijelova i organa imamo, a koji zajedno čine jednu predivnu funkcionalnu cjelinu“, kaže Chang.

Unutrašnjost organizma

Korištenjem virtualne realnosti, studenti će imati priliku da vide ljudska tijela u trodimenzionalnom prikazu, za razliku od klasičnih knjiga, baš kao što to imaju priliku tokom predavanja iz anatomije, dok se pred njima nalazi leš osobe koja je donirala tijelo za nauku. A tu virtualna realnost pruža mnogo više nego što realnost može, kaže stručnjak Deepq-a.

„Zahvaljujući virtualnoj realnosti, studenti će moći analizirati svaki detalj ljudskog tijela. To znači da će moći skidati sloj po sloj tkiva, ili u trodimenzionalnom prikazu vidjeti sve krvne sudove, arterije, vene, sve putove koji nam omogućavaju da ostanemo živi. Također, student je u stanju obilaziti tijelo, koje može biti postavljeno kako želimo, uspravno ili u ležećem položaju, vidjeti sve tetive i mišiće, kosti“, dodaje.

Osim toga, ova tehnologija omogućava da se prate svi pokreti trodimenzionalnog prikaza čovjeka, kako bi se bolje shvatio svaki segment ljudske fizionomije. Samim tim, studenti uče mnogo više nego što su to do sada bili u mogućnosti. A izučavanje ljudske anatomije je u potpunosti promijenilo medicinu, dodaje Chang, što pokazuje koliki je značaj korištenja VR tehnologije u obrazovanju budućih ljekara. Također, rezultati su pokazali da ovaj način obuke znatno podiže interes studenta za obrazovanje, što je dodatni benefit.

Liječenje pacijenata

Osim za obrazovanje, virtualna realnost će ljekarima omogućiti i bolje liječenje pacijenata.

„Zamislite da neko ima tešku povredu, ili možda tumor na nezgodnom, opasnom mjestu. Skeniranjem pacijenata i unošenjem podataka u sistem, zatim pretvaranje tih podatka u 3D model, ljekarima će omogućiti da se bolje pripreme za hirurške poduhvate i uvježbavaju operacije prije nego što im pacijent zaista dođe pod nož, tako da kažem“, navodi menadžer kompanije DeepQ.

Osim toga, podaci se mogu poslati stručnjacima širom svijeta, koji će moći u svom uredu pregledati pacijenta, kao da je tu pored njih, i zatim pružiti svoje mišljenje, što će omogućiti kvalitetnije liječenje i preciznije dijagnoze.

Virtualna realnost osim za obuku i liječenje tjelesnih problema može mnogo pružiti i u pružanju tretmana za Alzheimerove bolesti, sindroma posttraumatskog stresa, depresije i drugih problema, navodi Cher Wang, suosnivačica i predsjednica giganta HTC, te jedna od najmoćnijih i najuspješnijih žena u svijetu napredne tehnologije.

Sjećanja na prošla vremena

Kao primjer ona je navela pacijenta koji zbog Alzheimerove bolesti nije mogao da se sjeti svoje supruge s kojom je proveo decenije života, što je izazivalo bijes i tugu kod njega. Međutim, kada su mu putem virtualne realnosti omogućili da posjeti koncert Franka Sinatre od prije 50 godina, stanje se promijenilo.

„Oduševljeno je pričao kako se sjeća da je sa suprugom, dok su bili mladi par, išao na koncert legendarnog Sinatre, što je izazvalo i druga lijepa sjećanja. Raspoloženje mu se znatno popravilo, bijesa više nije bilo, a svima je pričao o stvarima koje su on i supruga doživljavali“, kaže Wang.

Predsjednica HTC-a također navodi i primjere gdje je je pacijentima, koji nisu svoj rodni kraj vidjeli po pet, šest decenija, a koji nisu zbog bolesti u mogućnosti da posjete svoje mjesto rođenja, omogućeno da putem virtualne realnosti „šetaju“ selom ili gradom svog djetinjstva, da se prisjete kako je sve nekada izgledalo, što znatno utječe na njihovo raspoloženje, a samim tim i na potpomaže liječenje. Korištenje virtualne realnosti kod pacijenata koji pate od posttraumatskog stresa, depresije i drugih duševnih problema je pokazalo odlične rezultate u njihovom tretmanu.

Fantastična realnost

Sve ovo je omogućeno razvojem VR-a, govori Wang, gdje je moguće ljudskom oku prikazati virtualni svijet u fantastičnoj realnosti, kao da se radi o stvarnosti, što ranije i nije bilo moguće, zbog niza tehničkih problema.

Osim same virtualne realnosti, boljem pružanju medicinskih usluga pomaže i razvoj unaprijeđene realnosti (augmented reality), odnosno tehnologije koja putem posebnih naočala korisniku pruža niz informacija dok vide stvarni svijet oko nas, uvjetno rečeno, kao da se gleda kroz providni ekran računarskog monitora. Sve te informacije mogu pružiti pomoć ljekarima, primjera radi hirurzima tokom operacije, gdje će na zaslonu pred očima dobivati podatke o stanju povrede, ili prikazivati unaprijed pripremljene modele koji će omogućiti preciznije rezove i izbjegavanje slučajnih povreda prilikom kompliciranih i opasnih zahvata.

Sve to ukazuje da će virtualna realnost u velikoj mjeri unaprijediti pružanje medicinskih usluga i ljekarske njege, kažu stručnjaci, što će dovesti do dužeg i kvalitetnijeg života.

Izvor: Al Jazeera