Oglasi

Virant i službeno nije na čelu Parlamenta

Do daljnjeg će slovenski Državni zbor, u skladu s Poslovnikom, voditi najstariji zastupnik, Jakob Presečnik iz Slovenske narodne stranke.
Virant je dao ostavku zato što predsjednik Vlade Janez Janša zbog korupcijske afere ne želi dati ostavkuAl Jazeera

Parlament Slovenije u ponedjeljak je ostao bez predsjednika, jer ga je Gregor Virant i službeno obavijestio da se odriče te dužnosti i ponovo postaje običan zastupnik.

Do daljnjeg će Parlament, u skladu s Poslovnikom, voditi najstariji zastupnik, Jakob Presečnik iz Slovenske narodne stranke (SLS).

Virant je zastupnicima u ponedjeljak ponovio da je ostavku dao zbog toga što predsjednik Vlade Janez Janša zbog korupcijske afere ne želi dati ostavku, na što su ga, uz Virantovu Građansku listu (GL), pozivale još dva koalicijska partnera u Vadi, SLS i Demokratska stranka umirovljenika (DESUS).

Predsjednik DESUS-a Karl Erjavec, koji krajem idućeg mjeseca namjerava dati ostavku na svoj položaj ministra vanjskih poslova, u ponedjeljak je o razrješenju sve dublje političke krize razgovarao s Alenkom Bratušek, koja je preuzela mjesto predsjedanice opozicione stranke Pozitivna Slovenija (PS), umjesto ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića.

Nejasna situacija

Erjavec je nakon sastanka s Bratušek rekao da je bilo razgovora o mogućnosti oblikovanja nove većine u Parlamentu koja bi predložila nekoga drugog za mandatara tehničke vlade umjesto Janše, ali da situacija još nije jasna i da bi moguća tehnička vlada bila privremeno rješenje, nakon kojega bi vjerovatno ipak bili potrebni prijevremeni izbori.

Erjavec je najavio da će se razgovori stranaka koji se za takvu mogućnost zauzimaju nastaviti i idućih dana.

Novog predsjednika Parlamenta koji će naslijediti Viranta po zakonu može predložiti skupina od najmanje 10 zastupnika, a pri glasanju mora dobiti natpolovičnu većinu glasova.

Obično je nakon svakih izbora izbor predsjednika Parlamenta signal koji pokazuje koje će se stranke povezati u koaliciju i formirati vladu.

Janša ne razmišlja o ostavci

Janša je ponovio je u ponedjeljak u Parlamentu da ne razmišlja o ostavci, unatoč političkoj krizi nastaloj zbog izvještaja antikorupcione komisije prema kojem nije prijavljivao stvarno stanje svoje imovine.

On je rekao da neće dati ostavku jer smatra da bi to dovelo do do prijevremenih izbora i "praznog hoda" od četiri mjeseca, u kojemu se ne bi moglo donositi odluke.
A to bi, zbog zaustavljanja neophodnih reformi, dodatno pogoršalo stanje u državi i njenu finansijsku stabilnost, smatra premijer.

Janša smatra da prijevremeni izbori ne donijeli bitno drugačiji izborni rezultat ako se prije toga ne promijeni Izborni zakon.

Dodao je da opozicija, prema Ustavu, ima mogućnost sama predložiti mandatara za novu vladu ako je uvjerena da za to raspolaže s potrebnom većinom u Parlamentu.

"Ako imate tu većinu, onda vladu možete sastaviti za dvije sedmice", kazao je Janša.

Na pitanje kako Sloveniji vratiti međunarodni ugled i kredibilnost zbog nalaza antikorupcione komisije o njemu i ljubljanskom gradonačelniku Zoranu Jankoviću, Janša je rekao da je ta komisija po svom sastavu nevjerodostojna i da se bavi njegovom političkom diskreditacijom.

Izvor: Agencije