Viralni video skrenuo pažnju na Konyja

Iako mu je vojska praktično poražena, Kony još uvijek nije uhapšen (EPA)

Video koji skreće pažnju na slučaj osumnjičenog ratnog zločinca Josepha Konyja postao je viralan i pokrenuo žustru debatu o aktivnostima američke grupe koja ga je napravila.

Tridesetominutni film, koji poziva na hapšenje Konyja privukao je preko 32 miliona gledalaca do četvrtka, samo tri dana nakon postavljanja na internet.

Hashtag kojim se promovira video je također popularan na Twitteru, uz poznate ličnosti poput Rihanne, P Diddyja te australskog kriketaša Shane Warnea, koji govore o filmu.

KONY 2012 je postavila Invisibe Children, američka neprofitna organizacija bazirana u San Diegu, s uredima u sjevernoj Ugandi, gdje Konyjeva Vojska otpora već više od dvije decenije vodi oružanu kampanju.

Tridesetominutni film, koji poziva na hapšenje Konyja privukao je preko 32 miliona gledalaca do četvrtka, samo tri dana nakon postavljanja na internet.

Kony, koji je pokrenuo oružani ustanak protiv vlade Ugande 1980-tih godina, bio je optužen za otimanje djece i prinudni rad, što je dovelo do podizanja optužnice Međunarodnog krivičnog suda (ICC) 2005. godine.

Film počinje izjavom. “Ništa nije snažnije od ideje čije je vrijeme došlo.”

Video pokazuje djecu vojnike i patnje koje moraju prolaziti.

Odbrana posla

Iako je 897,761 gledatelja reklo da im se video sviđa, 29,652 je kazalo da im se ne sviđa, a uspjeh filma je ponovo uzburkalo pitanja o radu organizacije Invisible Children.

Na svojoj internet stranici Invisible Children kažu da “koriste film, kreativnost i društvene akcije da se zaustavi stvaranje vojnika od djece u Konyjevom pobunjeničnom ratu i da vrate mir i prosperitet u zajednice pod utjecajem Vojske otpora”.

Grupa je optužena da su previše doniranog novca potrošili na snimanje filma, a Navigator, američka organizacija koja nadgleda dobrotvorne ustanove, rangirala je Invisible Children sa dvije od maksimalno četiri zvjezdice za finansijsku transparentnost i odgovornost.

Jedan gledatelj filma je prokomentirao da bi ljudi trebali “dva puta razmisliti prije nego što doniraju za KONY 2012”.

Jolly Laker, direktorica Invisible Childrena u Ugandi, kazala je Al Jazeeri da su lokalne vođe u sjevernom dijelu Ugande impresionirane radom grupe.

“Kada razgovarate s lokalnim vođama, znat ćete koliko je vaš rad utjecao na ljude”, rekla je ona.

“Prije dva dana nas je vlada pohvalila zas naš rad. Naš trud možete vidjeti samo kada ste ovdje.”

U blogu u kojem su odgovarali na kritike, iz Invisible Childrena su rekli da su dobili stotine hiljada komentara podrške za hapšenje Konyja, ali su dodali da je film također isprovocirao “lažne ili varljive informacije” o svom radu.

Rekli su da su potrošili 80,5 posto svojih fondova na programe proširivanja misije te su naglasili da im je Navigator dao četiri zvjezdice za programe.

Obama poslao trupe

Dodali su da je ocjena od dvije zvjezdice za odgovornost došla zbog činjenice da su imali samo četiri nezavisna glasača u upravnom odboru, umjesto potrebnih pet.

Novi član će doći do 2013. godine, poručili su.

“Finansijske izjave Invisible Childrena su na internetu, gdje ih svi mogu vidjeti”, piše u izjavi.

Grupa je saopćila da je KONY 2012 kampanja pozivala američke lidere da pomognu u rješavanju problema koji otežavaju hapšenje Konyja u državama gdje je on aktivan.

Iako se smatra da je Konyjeva vojska posljednjih godina značajno oslabljena, Kony vješto izbjegava hapšenje i nije viđen u javnosti od 2006. godine.

Američke snage će se iz Ugande iskrcati u Južni Sudan, Centralnoafričku Republiku i Demokratsku Republiku Kongo.

Prošlog oktobra je predsjednik SAD-a Barack Obama rekao da u Ugandu šalje 100 vojnika “opremljenih za borbu” koji će pomoći borbi protiv Vojske otpora.

Američke snage će se iz Ugande iskrcati u Južni Sudan, Centralnoafričku Republiku i Demokratsku Republiku Kongo, kazao je on u poruci Kongresu.

Obama je dodao da će američke trupe služiti kao savjetnici lokalnim snagama u borbi protiv Konyja i drugih starijih vođa te da lično neće upravljati borbama.

Izvor: Al Jazeera i agencije