Vila na Dedinju vraćena vlasnicima nakon 75 godina

Poslije punih 75 godina vila na Dedinju, elitnom dijelu Beograda, vraćena je pravim vlasnicima. Tome je prethodio dugogodišnji sudski spor, čiji je epilog svojevrstan pravni presedan.

Trenutak koji je porodica Tomić čekala decenijama. Za nasljednika Dušana, dedina kuća i više od 40 ari zemljišta postojali su samo u porodičnim sjećanjima.

”Kada sam ušao, sve priče koje je baka pričala i koje je tata pričao bile su pred mojim očima, gledajući u objekat i u plac. Tako da se to uzbuđenje spojilo sa velikom srećom i zadovoljstvom da smo se našli na našem imanju”, kazao je nasljednik, Dušan Tomić.  

Kuću je 1931. sagradio Dušanov deda i imenjak. Profesor i osnivač Tehničkog fakulteta. Tu je živio sa suprugom i dva sina. Do okupacije.

”Godine 1941. u kuću ulaze Nemci koji su im oduzeli svu pokretnu imovinu, osim garderobe. Četiri godine kasnije dolaze oslobodioci. Prvo Rusi, a potom partizani. Tomići nisu više nikad kročili u svoj porodični dom”, javlja reporter Al Jazeere, Nebojša Grabež.

Vila u ulici Užička broj 8, prelazila je iz ruke u ruku. Koristili su je visoki državni funkcioneri. Godine 1958. vilu je zaobišao Zakon o nacionalizaciji, ali ne i pritisci socijalističke države na prvog nasljednika, Dušanovog sina Žarka.

”Svakih deset dana bio je pozivan u Izvršno veće i vršili su pritisak da kuću proda. On je kazao da je to jedino što ima, da nema stan, da ne može da proda, da se oženio. Na kraju su kazali, zašto mi uopšte da kupujemo, kad možemo to i na drugi način da dobijemo”, rekla je Olga Tomić, Žarkova supruga.

Sudski proces trajao 14 godina

Pred ovim argumentima Žarko je popustio i 1964. prodao posjed za trećinu vrijednosti koju je procijenila država. Tek 37 godina poslije uslijedila je tužba o ništavosti ugovora o kupoprodaji i proces dug 14 godina.

”Poenta je da je ugovor zaključen pod prinudom i da je ovaj spor bio jako komplikovan i zahtevan, ali i izazovan, da se posle više od 70 godina ostvari pravda. U tom kontekstu je to za mene kao profesionalca jedan dragulj u celoj karijeri koja traje preko 40 godina”, naveo je advokat Rajko Ignjačević.

Iako je zaštićena kao spomenik kulture, posljednji korisnik, kompanija Dipos, bitno je izmijenila prvobotni oblik zgrade. Njen vlasnik razmišlja da napusti sadašnji dom u Beču i da joj vrati prvobitni izgled i sjaj.

”Ja se nadam da ćemo u jednom trenutku moći da se tu okupimo ponovo kao porodica i da tu napravimo nešto za sebe, za zajednički život porodice”, kazao je Dušan Tomić.

Sličan epilog očekuju brojni građani Srbije čija je imovina nacionalizovana. Agenciji za restituciju podnijeto je više od 70 hiljada zahtjeva za povrat.

Izvor: Al Jazeera