Viktor Orban odbio ultimatum Manfreda Webera

Viktor Orban
Weber je rekao da su posljednjih sedmica Orban i njegov Fidesz ponovo prešli crvenu liniju (AP)

Mađarska vladajuća politička stranka Fidesz premijera Viktora Orbana odbila je u srijedu ultimatum vodećeg kandidata za predsjednika Europske komisije Manfreda Webera, čelnika Europske pučke stranke (EPP), ujedno njemačkog europarlamentarca i zastupnika u Bundestagu, da prestane s kampanjom protiv Europske unije, ispriča se kolegama iz EPP-a i dozvoli Srednjoeuropskom sveučilištu Georgea Sorosa da ostane u Budimpešti.

“Ni od čega nećemo odustati. Obrana europskih vrijednosti i kršćana i zaustavljanje masovne imigracije za nas su važniji od discipline stranke u okviru EPP-a”, poručio je glasnogovornik Fidesza, prenosi Tanjug.

Tri uvjeta koja je Weber ispostavio Fideszu ponuđena su kako bi se izbjeglo eventualno isključivanje vladajuće mađarske stranke iz članstva u EPP-u.

Weber: Prešli su crvene linije

Dosad je 13 članica EPP-a podržalo taj zahtjev.

Čelnik najveće skupine u Europskom parlamentu rekao je u utorak kako se mađarski premijer mora ispričati zbog svojih kritika na račun EU-a ili će njegova stranka Fidesz biti izbačena iz skupine EPP-a.

Orban je izazvao burne reakcije prije deset dana, kad je pokrenuo kampanju protiv predsjednika EK-a Jeana-Claudea Junckera, koji je, poput njega, član EPP-a, optuživši Bruxelles da podržava imigraciju, temu izrazito osjetljivu u Mađarskoj.

“Viktor Orban mora odmah i trajno prekinuti protubriselsku kampanju svoje vlade”, rekao je Manfred Weber.

Govoreći njemačkim novinarima u Rottersdorfu, Weber je rekao da su posljednjih tjedana “Viktor Orban i njegov Fidesz ponovno prešli crvene crte”.

Sve su opcije na stolu, kazao je dalje Weber, a “osobito opcija isključenja, tako da nastavimo našu budućnost bez Fidesza”.

Fidesz: Ne želimo napustiti EPP

Fidesz je ranije priopćio da želi ostati u EPP-u i smatra kako su obrana europskih kršćanskih vrijednosti i zaustavljanje migracija važniji od stranačke discipline unutar EPP-a.

“Spremni smo za raspravu i predstavljanje našeg stava. Fidesz ne želi napustiti EPP, naš je cilj da se oni koji se protive migraciji osnaže unutar te grupacije”, navedeno je u odgovoru.

Orban je prekinuo svoju kampanju protiv Junckera i u razgovoru objavljenom u nedjelju u njemačkom tjedniku Welt am Sonntag istaknuo kako “to izbacivanje ne bi bilo racionalna opcija”.

Kazao je kako su oni koji traže isključenje Fidesza “korisni idioti”, koji idu naruku ljevičarskim suparnicima EPP-a.

Izvor: Agencije