Viktor Orban iznio uvjete za ostanak Fidesza u EPP-u

Fidesz smatra da vrijedi ostati u EPP-u samo ako se u potpunosti ne pridruži redovima migracijskih zagovornika (EPA)

Mađarski premijer Viktor Orban naveo je uslove za ostanak svoje stranke Fidesz u Evropskoj narodnoj stranci – EPP, uoči glasanja ove sedmice o njenom izbacivanju iz članstva.

“Fidesz smatra da vrijedi ostati u EPP-u samo ako se u potpunosti ne pridruži redovima migracijskih zagovornika”, rekao je šef Orbanovog ureda Antal Rogan za državnu televiziju, prenosi Hina.

Osim toga, zaštitu granica treba prebaciti iz nadležnosti Evropske komisije u nadležnost država članica Evropske unije, ministri unutrašnjih poslova moraju dobiti ovlasti za donošenje odluka o pitanjima migracije i zaštite granica, a iz budžeta EU-a članicama treba isplatiti pola njihovih troškova za upravljanje granicama, dodao je on.

Kampanja protiv Junckera

“Sve dok se ti prijedlozi izričito ne odbacuju, Fidesz će ostati u EPP-u”, kazao je Rogan.

Napetost između Orbana i EPP-a eskalirale su od kako je Mađarska pokrenula kampanju protiv predsjednika EK-a Jeana-Claudea Junckera, koji je, poput njega, član EPP-a, optuživši Brisel da podržava ilegalnu imigraciju.

Trinaest od 56 stranaka članica EPP-a službeno je zatražilo “isključenje ili suspenziju” Fidesza, a o tom prijedlogu glasat će se u srijedu, 20. marta.

Izvor: Agencije