Vijetnamski biznismen većinski vlasnik FK Sarajevo

Predsjednik Upravnog odbora Senad Jahić rekao je da u sportskom segmentu neće doći do velikih promjena (Anadolija)

Većinski vlasnik upravljačkih prava nad FK Sarajevom, trenutnim liderom Premijer lige Bosne i Hercegovine, Vincent Tan donio je odluku o prodaji većinskog dijela upravljačkih prava investitoru iz Vijetnama Nguyenu Hoaiju Namu i fondu PVF (Vietnam Football Development and Investment Fund), prenosi agencija Fena.

Potvrdila je to danas na konferenciji za novinare generalna direktorica tima s Koševa Sabrina Buljubašić. Istakla je da Tan zadržava 30 posto upravljačkih prava, 60 posto pripada novim investitorima, a s preostalih deset posto raspolažu bh. investitori.

Predsjednik Upravnog odbora Senad Jahić rekao je da u sportskom segmentu neće doći do velikih promjena.

To je, kaže, samo jedna nova investicija, korak unaprijed za taj klub.

Giggs i Troussier

Saopćeno je da je PVF profesionalna, savremena nogometna akademija fokusirana na razvoj i ulaganja u taj sport, koja sarađuje na globalnom nivou s velikim imenima i klubovima, a ujedno je i najveća privatna korporacija u Vijetnamu.

Tehnički direktor PVF-a jest Philippe Troussier, bivši francuski nogometaš, a trenutno menadžer i trener. Tokom karijere vodio je timove poput reprezentacija Katara, Japana, Obale Slonovače, Nigerije, Južnoafričke Republike i Burkine Faso. Jedan od savjetnika PVF-a jest i bivši nogometaš Manchester Uniteda, a danas selektor Velsa Ryan Giggs.

Prethodnih šest godina Tan je bio vlasnik većinskih upravljačkih prava nad FK Sarajevom. Iz kluba navode da su ostvarena brojna poboljšanja u vidu infrastrukture, poslovanja i mogućnosti za međunarodnu saradnju.

“Dolaskom PVF-a u upravljačke redove kluba otvorene su dodatne mogućnosti rasta FK Sarajevo i osavremenjavanja načina poslovanja. U narednim danima očekuje se radna posjeta vijetnamskog investitora Sarajevu”, istaknuto je iz kluba.

Izvor: Agencije