Vijetnamske aviokompanije kupuju 110 Boeingovih aviona

Nguyen Phu Trong, Donald Trump, Vijetnam, SAD
Potpisivanju nekoliko ugovora prisustvovali su vijetnamski i američki predsjednik Nguyen Phu Trong i Donald Trump (EPA)

Vijetnamski predsjednik Nguyen Phu Trong i američki predsjednik Donald Trump nazočili su u srijedu u Hanoiju potpisivanju nekoliko poslovnih ugovora, ukljućujući i prodaju zrakoplova Boeing zrakoplovnim tvrtkama VietJet Air i Bamboo Airways.

Na temelju ugovora zrakoplovna tvrtka VietJet Air kupit će 100 Boeinga 737 Max, u ukupnoj vrijednosti 12,7 milijarda dolara, priopćila je kompanija u srijedu, prenosi Fena.

Tvrtka naglašava da je, također, potpisala ugovor s američkom tvrtkom General Electric o održavanju zrakoplovnih motora vrijedan 5,3 milijarde dolara.

U okviru još jednog ugovora u području zrakoplovstva novoformirana zrakoplovna tvrtka Bamboo Airways nabavit će deset zrakoplova Boeing 787 Dreamliner, u ukupnoj vrijednosti tri milijarde dolara.

Rast lokalnog tržišta

Sudeći po vijetnamskom Ministarstvu prometa, lokalno zrakoplovno tržište bilježit će godišnji rast za 16 posto od sada do razdoblja između 2020. i 2030.

Očekuje se da vijetnamske zrakoplovne tvrtke opslužuju 64 milijuna putnika do 2020. te 131 milijun putnika do 2030.

Vijetnamska zrakoplovna industrija uslužila je 48,9 milijuna putnika u 2018., što predstavlja rast za 11,2 posto na godišnjoj razini, te je transportirala 405.000 tona tereta, što je rast za 22,1 posto, priopćio je Statistički zavod Vijetrnama, kako prenosi Xinhua.

Izvor: Agencije