Vijeću sigurnosti UN-a predstavljen izvještaj o odnosima Srbije i Kosova

Nije bilo nekih novih momenata, utvrđeno je da i Srbija i Kosovo žele dijalog, ali da ga uvjetuju (Al Jazeera)

Na prvoj ovogodišnjoj raspravi na Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda o Kosovu u petak predstavljeno je izvješće glavnog tajnika UN-a o radu Misije UN-a na Kosovu (UNMIK) za posljednjih šest mjeseci.

Nije bilo nekih novih momenata, utvrđeno je da i Srbija i Kosovo žele dijalog, ali da ga uvjetuju.

Kosovo je pozvano na potpuno ukidanje tarifa Srbiji te Bosni i Hercegovini, dok je Srbija pozvana na prestanak aktivnosti oko nepriznavanja Kosova.

Ustanovljeno je da nema napretka oko razgovora koje vodi Europska unija.

U izvješću je navedeno nekoliko incidenata vezanih uz oštećenja vjerskih objekata i grobalja.

Sastanak o kojem UN ne zna ništa

Riječ je dvije pravoslavne crkve, u Vučitrnu i Štrpcima, katoličkoj crkvi u Peći, Protestantskoj zajednici u Gnjilanu te Islamskoj zajednici u Prizrenu.

Podsjeća se na washingtonski sastanak od 2. ožujka između Richarda Grenella, posebnog američkog izaslanika za dijalog između Srbije i Kosova, i Roberta O`Briena, savjetnika predsjednika SAD-a Donalda Trumpa za nacionalnu sigurnost, s predsjednicima Srbije i Kosova, Aleksandrom Vučićem i Hashimom Thacijem

Vidljivo je da UN ne zna o tom sastanku ništa osim onoga što se moglo pročitati u medijima, osobito o mogućem dogovoru o teritorijalnim prepravkama i obostranom priznanju.

U radu Vijeća sigurnosti UN-a sudjelovali su i šefovi diplomacija Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Glauk Konjufca.

Dačić je pročitao priopćenje na engleskom jeziku, u kojem je naglasio da nema povratka Srba na Kosovo i da je za Albance jedino važno tko će biti na vlasti.

Konjufca je pozvao na završetak rada UNMiK-a.

Omalovažavanje zastave Kosova

Od ostalih sudionika u raspravi treba izdvojiti Sjedinjene Američke Države, koje uvijek stoje iza Kosova, te Rusiju, koja uvijek podržava Srbiju.

Amerikanci su poručili da žele vidjeti jačanje ekonomije na Kosovu, uz poruku vlasti trebaju dovršiti posao oko tarifa, odnosno ukinuti ih u potpunosti.

“SAD ponavlja svoje stajalište da je UNMIK odavno ispunio svoju prvobitnu svrhu i da bi trebao biti zatvoren. Spremni smo surađivati s ostalim članicama Vijeća sigurnosti oko povlačenja UNMIK-a na utvrđivanju relevantne uloge UN-a u pomaganju Kosovu i Zapadnom Balkanu”, rekla je Cherith Norman Chalet, privremna zamjenica šefice Misije SAD-a pri UN-u.

Ruski ambasador pri Svjetskoj organizaciji Vasilij Nebenzja počeo je govor omalovažavanjem zastave Kosova: “Ne znam kakva je to zastava… Je li to švedska ili zastava Ukrajine? Možda Barbadosa? Liči dosta i na zastavu Bosne i Hercegovine…”

Onda je ruski predstavnik nastavio napadima na Albance, da su oni isključivi krivci za prekid dijaloga, da bi izravno upitao SAD ima li svoju posebnu vojnu postrojbu na Kosovu, koja se nalazi unutar mirovnih snaga?

Od sada dva puta godišnje

Rusi su poručili da će prihvatiti rješenje koje pronađu Kosovo i Srbija, ali bez “kratica do sporazuma”, što je poruka Washingtonu da Rusi neće podržati dogovor ako ga Amerika postigne.

“Sporazum mora biti pod okriljem rezolucija UN-a”, kazao je ruski ambasador.

Sve su članice Vijeća sigurnosti pozdravile imenovanje Miroslava Lajčaka za posebnog izaslanika Europske unije u dijalogu između Kosova i Srbije.

U ovoj je godini predviđeno da Vijeće sigurnosti UN-a dva puta raspravlja o Kosovu, odnosno o radu UNMIK-a, što znači svakih šest mjeseci.

Do sada je bila praksa da se rasprava vodi četiri puta godišnje, ali na traženje zapadnih zemalja, dolazi do ove promjene u dnevnom redu.

Izvor: Al Jazeera