Vijeće sigurnosti UN-a zahtijeva 90-dnevno globalno primirje

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda je jednoglasno odobrilo rezoluciju o primirju (EPA)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda usvojilo je rezoluciju kojom se zahtijeva 90-dnevno globalno humanitarno primirje u okviru borbe protiv pandemije COVID-19.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres 23. marta pozvao je na globalno primirje, a potom su nacrt rezolucije o tom pitanju predložili Francuska i Tunis, privremeni član Vijeća sigurnosti UN-a.

Budući da glasanje u Vijeću sigurnosti UN-a nije održano zbog pandemije, zemlje članice imale su rok od 24 sata da pošalju zvanične odluke, čime je Vijeće sigurnosti od 15 članica jednoglasno odobrilo rezoluciju.

Osigurati isporuku humantarne pomoći

U rezoluciji se izražava zabrinutost zbog razornih učinaka pandemije, posebno u konfliktnim i ratnim zonama, prenosi Anadolija.

Vijeće sigurnosti UN-a ovom rezolucijom hitno zahtijeva 90-dnevno globalno humanitarno primirje, kako bi se osigurala isporuka humanitarne pomoći na siguran način, bez ikakvih prepreka.

Ipak, primirje neće obuhvatiti pojedince i grupe povezane s organizacijama Islamska država Irak i Levant (ISIL), Al-Kaida i Front al-Nusra.

U rezoluciji je, također, spomenut značaj doprinosa nacionalnih i međunarodnih zdravstvenih i humanitarnih radnika u borbi protiv pandemije.

Izvor: Agencije