Vijeće sigurnosti UN-a pohvalno o međukorejskom dijalogu

Sjeverna Koreja, koja je bojkotirala Olimpijske igre u Seulu 1988. godine, pristala je poslati predstavnike na ZOI u Pyeonchangu (EPA)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda izrazilo je zadovoljstvo razgovorima dvije Koreje vođenim u utorak i nadu da će oni utrti put nuklearnom razoružanju Korejskog poluotoka, izjavio je predsjedavajući Vijeća, kazahstanski ambasador Kairat Umarov.

“Vijeće sigurnosti pozitivnim ocjenjuje korake i komunikaciju koji su se dogodili između Sjeverne i Južne Koreje”, rekao je diplomata, nakon sastanka na kojem je 15 članova Vijeća raspravljalo o najnovijim događajima između dva susjeda.

“Članovi Vijeća ističu da uspostava dijaloga dvije Koreje pruža mogućnost za uspostavu povjerenja na Korejskom poluotoku kako bi se smanjile napetosti i omogućilo nuklearno razoružanje”, dodao je Umarov, čitajući pred novinarima izjavu koju je potpisalo 15 članova Vijeća.

Švedski ambasador pri UN-u Olof Skoog, čija zemlja ima važnu diplomatsku ulogu u vezama Pjongjanga i međunarodne zajednice, istaknuo je u saopćenju da je učestvovanje Sjeverne Koreje na Zimskim olimpijskim igrama “pozitivan znak”.

‘Potrebna promjena režima’

U vezi s ponovnom uspostavom kanala vojne komunikacije između dvije zemlje, kazao je da su oni važni kako bi se “otklonilo nerazumijevanje i smanjila napetost”.

Zapadni diplomata, koji je htio ostati anoniman, ipak je doveo u pitanje mogućnost nuklearnog razoružanja Korejskog poluotoka u budućnosti.

To će se dogoditi tek nakon “promjene režima” u Pjongjangu, ocijenio je.

Delegacije Južne i Sjeverne Koreje u srijedu su se sastala prvi put nakon decembra 2015. godine.

Sjeverna Koreja, koja je bojkotirala Olimpjjske igre u Seulu 1988. godine, pristala je na tom sastanku poslati svoje predstavnike na igre koje će biti održane u Pyeonchangu, 80 kilometara od granice, od 9. do 25. februara.

Izvor: Agencije