Vijeće sigurnosti UN-a: Minuta šutnje za ubijene Palestince

Poljska ambasadorica Wronecka, čija država predsjedava Vijećem sigurnosti UN-a, pozvala je na takav gest u znak sjećanja na ubijene Palestince (AP)

Palestinski izaslanik u UN-u Riyad Mansour optužio je Izrael da je počinio “ratni zločin” protiv palestinskih demonstranata u pojasu Gaze, potcrtavajući da Vijeće sigurnosti UN-a nije uspjelo učiniti Izrael odgovornim za događaje.

“U posljednjih pet sedmica molili smo vas da spriječite novi izraelski masakr”, rekao je Mansour na vanrednoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.

“Je li moguće da niste čuli naše pozive? Je li moguće da niste shvatili ozbiljno naša upozorenja?”

Pozivajući na transparentnu istragu povodom ubistava duž granice Gaze i Izraela, Mansour je rekao: “Dopustite nam da provedemo istragu o onome šta se dogodilo na terenu. Prihvatit ćemo ishod jedne takve istrage”, dodao je.

Izraelski ambasador pri UN-u Danny Danon opisao je dugogodišnje zahtjeve za pravo na povratak palestinskih izbjeglica u gradove i sela iz kojih su njihove porodice protjerane kao zahtjev da se uništi Izrael.

Sjećanje na ubijene Palestince

“Dozvolite mi da budem veoma jasan”, rekao je Danon na vanrednoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a: “Kad Palestinci kažu ‘pravo na povratak’, oni misle ‘uništenje Izraela’.”

Također je optužio Hamas za korištenje strategije “orkestriranih nemira” i “planiranih žrtava” kako bi pridobio međunarodne simpatije.

Hamasovi aktivisti koristili su civile kao ljudski štit u protestima koji još traju u pograničnom području između Pojasa Gaze i Izraela u pokušaju da pređu ogradu i napadnu Izrael, dodao je Danon.

Sastanak Vijeća sigurnosti UN-a, posvećen nasilju duž granice Izraela i Pojasa Gaze, počeo je danas u New Yorku minutom šutnje za više od 60 Palestinaca, koje su u ponedjeljak ubile izraelske snage, prenose agencije.

Poljska ambasadorica Joanna Wronecka, čija država predsjedava Vijećem sigurnosti UN-a, pozvala je na takav gest u znak sjećanja na ubijene Palestince, prenosi agencija AP.

U protestima organizovanim zbog preseljenja američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem došlo je do teškog nasilja kad je izraelska vojska otvorila vatru na demonstrante, mahom Palestince, i tom prilikom ubila najmanje 60, a ranila više od 2.700 osoba.

Traženje osuda

S tim brojem žrtava, ponedjeljak je bio najkrvaviji dan za Palestince od početka sukoba u Pojasu Gaze 2014. između palestinskog pokreta Hamasa i Izraela.

Održavanje sjednice prvo je zatražio Kuvajt, dok je predstavnik Palestine pri UN-u zatražio da Vijeće sigurnosti osudi ubijanje Palestinaca.

S druge strane, izraelski predstavnik pri UN-u zatražio je od Vijeća sigurnosti da osudi Hamas, koji je predvodio proteste protiv otvaranja nove ambasade SAD-a u Jerusalemu i pod čijom je kontrolom Pojas Gaze.

Izvor: Agencije