Vijeće sigurnosti UN-a danas o Siriji

Francuska je zatražila sazivanje vanredne sjednice Vijeća sigurnosti UN-a zbog Sirije (AP)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda održat će u ponedjeljak razgovore o situaciji u Siriji, izjavio je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian i dodao da će ta zemlja tražiti humanitarni pristup.

Drian je to objavio na svom Twitteru, prenosi Reuters.

Le Drian je saopćio da je Francuska zatražila sazivanje vanredne sjednice Vijeća sigurnosti UN-a zbog Sirije, a nakon ulaska turskih vojnih snaga u sirijsku provinciju Afrin.

Istovremeno, on je osudio neselektivno bombardiranje sirijskog režima u Idlibu i zatražio hitan pristup humanitarne pomoći istočnoj Guti, gdje je oko 400.000 građana u kritičnoj situaciji.

Yildirim: Formiranje sigurnosne zone

Slobodna sirijska vojska, koju podržava Turska, pokrenula je veliku kopnenu operaciju protiv kurdskih oružanih grupa u sirijskoj pokrajini Afrin, javila je ranije Anadolija.

Turski premijer Binali Yildirim je saopćio kako je turska vojska, zajedno s pripadnicima Slobodne sirijske vojske, ušla pet kilometara u područje sjeverno od grada Afrina u Siriji.

Turska vojska ušla je u Siriju u području graničnog prijelaza Kilis.

Turski premijer je kazao kako je plan njegove vojske da formira sigurnosnu zonu 30 kilometara od turske granice te da će pokrenuta operacija biti provedena u četiri faze.

Izvor: Al Jazeera