Vijeće sigurnosti UN-a danas o Kosovu

Vijeće sigurnosti UN-a je od 1999. i usvajanja Rezolucije 1244, raspravljalo o Kosovu svaka tri mjeseca (EPA)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda raspravljat će danas o novom tromjesečnom izvještaju o radu misije UN-a na Kosovu (UNMIK).

Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a na čijem će dnevnom redu biti i izvještaj generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa o radu UNMIK-a zakazana je za 21 sat po srednjoevropskom vremenu, objavljeno je na sajtu svjetske organizacije, prenosi Beta.

Redovni kvartalni izvještaj o radu UNMIK-a stavljen je na dnevni red uprkos protivljenju pojedinih članica Vijeća sigurnosti UN-a koje smatraju da je održavanje otvorenih sjednica o temi Kosova svaka tri mjeseca previše često.

Rasprava o Kosovu

Vijeće sigurnosti UN-a je od 1999. i usvajanja Rezolucije 1244, raspravljalo o Kosovu svaka tri mjeseca.

Ta praksa prekinuta je u augustu 2018, kada je Velika Britanija kao predsjedavajuća odbila da stavi izvještaj o radu UNMIK-a na dnevni red.

O izvještaju o radu UNMIK-a je Vijeće sigurnosti UN-a ponovo raspravljao u novembru kada je tim tijelom predsjedavala Kina.

Zapadne zemlje članice Vijeće sigurnosti UN, zalažu se za promjenu formata i dinamike sjednica o Kosovu, kao i za smanjenje budžeta UNMIK-a, tvrdeći da situacija na Kosovu ne predstavlja stvarnu prijetnju po međunarodni mir i sigurnost.

Izvor: Agencije