Vijeće sigurnosti UN-a bez osude turske akcije u Siriji

Turska ofanziva počela je nakon što je međunarodna koalicija najavila stvaranje pograničnih snaga u Siriji (EPA)

Nakon što Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda nije osudilo niti izdalo zajedničku deklaraciju o turskoj ofenzivi protiv kurdskih boraca u Siriji, najavljeno je kako će se na izvanrednoj sjednici raspravljati o dopremni humanitarne pomoći u ratom zahvaćena područja, javljaju agencije.

Hitan sastanak iza zatvorenih vrata održan je u UN-u na zahtjev Francuske.

Veleposlanik te države pri UN-u Francois Delattre izrazio je veliku zabrinutost zbog stanja na sjeveru Sirije, navodeći i “tragičnu humanitarnu situaciju” prouzročenih operacijama sirijskih snaga i njezinih saveznika u drugim sirijskim područjima.

Delattre je ostao oprezan o situaciji u Afrinu, gdje je turska vojska u subotu pokrenula ofenzivu protiv kurdskih boraca, koji su dio koalicije koja se, uz podršku SAD-a, bori protiv pobunjeničkih skupina u Siriji.

Pozvali Tursku na suzdržanost

Francuski veleposlanik je ponovio stav šefa francuske diplomacije Jean-Yvesa Le Driana koji je u nedjelju pozvao Tursku na “suzdržanost”.

Sličnu ocjenu su navele i ostale članice Vijeća sigurnosti UN-a na sastanku, naveli su diplomatski izvori.

No, nitko nije dao izjavu poslije sastanka, kojem nije prisustvovala američka veleposlanica Nikki Haley, dodali su isti izvori.

Turska ofenziva počela je nakon što je međunarodna koalicija predvođena SAD-om najavila stvaranje pograničnih snaga u Siriji.

U tim snagama bi bili i kurdski borci.

Službena Ankara smatra da su kurdski borci u Siriji povezani sa zabranjenom Radničkom partijom Kurdistana, koja je označena kao teroristička organizacija.

Francuska za dopremanje pomoći

U međuvremenu je najavljeno da bi u utorak Vijeće sigurnosti UN-a trebalo razmatrati aktualnu situaciju u Siriji i pitanje dopremanja humanitarne pomoć u toj zemlji, prenosi Anadolija.

Tokom sjednice, Vijeću će izvještaj o svom posjetu Siriji podnijeti i zamjenik glavnog tajnika UN-a, zadužen za humanitarne poslove, Mark Lowcock.

Izvanredna sjednica sazvana je po zahtjevu Francuske, nakon što je šef francuske diplomacije Jean-Yves Le Drian nakon sastanka s ministrima vanjskih poslova zapadnog Sredozemlja u Alžiru kazao da je zabrinut zbog aktualnih događanja u Siriji.

Podsjetio je da je o situaciji u Siriji razgovarao i s turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom.

“Na području cijele Sirije treba uspostaviti primirje i omogućiti neometano i bezuvjetno dopremanje humanitarne pomoći. Vijeće sigurnosti će raspravljati o Siriji. Francuska će posebno ukazati na hitnost omogućavanja dopremanja humanitarne pomoći”, poručio je Le Drian na Twitteru.

Erdogan: Akcija će trajati dok ne uspostavimo mir

Oglasio se na Twitteru i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, koji je poručio kako će “operacije turskih snaga trajati sve dok regija više ne bude predstavljala terorističku prijetnju za Tursku”.

“Naše operacije će trajati sve dok regija ne postane mjesto u kojem će ljudi moći živjeti u miru. Turska o tom pitanju ne treba ni od koga tražiti odobrenje”, poručio je Erdogan, a prenijela Anadolija.

“Glavni cilj operacije je, pored nacionalne sigurnosti, i teritorijalni integritet Sirije, kao i pružanje sigurnosti životima i imovini sirijskog naroda. Kada se u Idlibu i Afrinu uspostave mir i sigurno okruženje, na stotine tisuća naše sirijske braće će imati mogućnost da žive u svojim mjestima i domovima”, naveo je turski predsjednik.

Oružane snage Turske nastavile su vojnu operaciju “Maslinova grana” u sirijskom Afrinu, koja je pokrenuta, kako su naveli, “sa ciljem uspostave sigurnosti u pograničnom pojasu, neutraliziranja terorističkih elemenata PYD/PKK-a i ISIL-a, oslobađanja teritorija pod okupacijom terorista i pružanje podrške narodu na tom području”.

Izvor: Agencije