Vijeće sigurnosti ublažilo kritiku Trumpovog plana za Bliski istok

U nacrtu se više ne poziva na međunarodnu konferenciju o Bliskom istoku što je moguće prije (EPA)

U prerađenom nacrtu palestinske rezolucije izbačena je prvobitna osuda plana predsjednika SAD-a Donalda Trumpa za rješenje bliskoistočnog sukoba pred najavljeno glasanje u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, prenosi Beta.

U kopiji do koje je došao France-Press ne spominje se SAD, kao autor plana, a kritike su blaže nego u originalu.

Promjene su se dogodile prije glasanja kojem će prisustvovati predsjednik Palestinske samouprave Mahmoud Abbas.

Tunis je ovih dana iznenada otpustio svog ambasadora pri UN-u Moncefa Baatija uz objašnjenje da se nije konsultirao sa svojim ministarstvom vanjskih poslova o pitanjima u vezi s mirovnim planom. To se smatra znakom pritiska.

Diplomatski izvori naveli su da se predsjednik Tunisa Kais Saied brine da će podrška ambasadora Palestincima nanijeti štetu odnosima te zemlje sa SAD-om.

Kršenje međunarodnog prava

Trumpov visoki savjetnik, ujedno i zet, Jared Kushner objasnio je plan Vijeću sigurnosti UN-a na brifingu prošlog četvrtka.

Planom se predviđa da glavni palestinski grad bude u predgrađu Jerusalema, a ne u Istočnom Jerusalemu i dozvoljava Izraelu da anektira više od 130 jevrejskih naselja na Zapadnoj obali, kao i dolinu Jordana.

Palestinci, Arapska liga i Organizacija islamske saradnje potpuno su odbacili taj dokument.

U nedjelju je to učinila i Afrička unija, a predsjedavajući te organizacije Moussa Faki Mahamar rekao je na samitu afričkih čelnika u Addis Abebi da je plan “pogazio prava palestinskog naroda”.

U prvobitnom nacrtu rezolucije koji su predstavili Indonezija i Tunis prošle sedmice ocijenjeno je da američki plan “krši međunarodno pravo i međunarodno podržane preporuke za postizanje pravednog, sveobuhvatnog i trajnog rješenja izraelsko-palestinskog sukoba”.

U najnovijoj verziji navodi se da inicijativa SAD-a “odstupa od međunarodno podržanih preporuka i parametara za postizanje pravednog, sveobuhvatnog i trajnog rješenja sukoba, kako je navedeno u relevantnim rezolucijama UN-a”.

Osuda izgradnje jevrejskih naselja

U nacrtu se više ne poziva na međunarodnu konferenciju o Bliskom istoku što je moguće prije nego se podsjeća da je takav poziv upućen u rezoluciji UN-a iz 2008.

Uz to se dodaje da se “osuđuju svi činovi nasilja protiv civila, uključujući činove terora, kao i činove provokacije, huškanja i uništenja”.

Uprkos blažem tonu, nejasno je hoće li najnovija verzija biti dovoljna da se izbjegne veto SAD-a kada se u utorak bude glasalo.

U nacrtu se i dalje osuđuje izgradnja jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, uključujući Istočni Jerusalem, i potvrđuje potreba da se očuvaju granične linije iz 1967.

Abbas će poslije glasanja održati konferenciju za novinare u New Yorku, zajedno s bivšim premijerom Izraela Ehudom Olmertom, najavila je palestinska misija pri UN-u.

Izvor: Agencije