Vijeće sigurnosti traži prekid vatre u Gazi

Gaza – 21:55

U zračnim napadima izraelske vojske na Gazu od ponedjeljka pa do subote navečer poginulo je 135 osoba, saopćilo je palestinsko Ministarstvo zdravstva.  

“Najmanje 135 osoba je ubijeno i oko 950 povrijeđeno od početka napada izraelske vojske”, kazao je glasnogovornik Ministarstva  Ashraf al-Qodra za Anadolu Agency.

Jedanstanovnik Gaze ubijen je u subotu i trojica su povrijeđena u izraelskom napadu na kuće na jugu Gaze. Još pet stanovnika Gaze podleglo je povredama od ranjavanja nešto ranije. 

Također, 69-godišnji Palestinac je ubijen i mlađi čovjek teško je povrijeđen u napadu na istoku Gaze.

Jedan stanovnik je podlegao ranama u subotu rano ujutro, a povrijeđen je tokom izraelskog napada na sjever Gaze.

Izraelski napadi na Gazu počeli su prošlog ponedjeljka.


Jerusalem – 21:30

Vojni ogranak palestinskog pokreta Hamas, brigada Kassam, saopćila je da su ispalili rakete na glavni grad Izraela Tel Aviv, onako kako su i najavili u svom upozorenju objavljenom ranije danas. 

Izraelski TV kanali su uživo emitirali snimke raketa koje lete iznad Tel Aviva. Kanal 10 emitovao je snimak rakete koja je pala na Tel Aviv, ali nije rečeno da li je u napadu bilo povrijeđenih ili kolika je materijalna šteta. 

Brigada Kassam je ranije danas upozorila da će napasti Tel Aviv raketama J80. 

Glasnogovornik izraelske vojske Moti Almoz izjavio je za Kanal 10 kako prijetnje palestinske brigade neće uplašiti izraelsko društvo. Kazao je da će izraelska vojska nastaviti da odgovara na napade iz Gaze kroz akcije na priobalnoj palestinskoj enklavi.

Isti kanal citirao je izraelskog vojnog zvaničnika koji je kazao kako antiraketni sistem Iron Dome može spriječiti sve rakete ispaljene iz Gaze. 

U upozorenju da će napasti, brigada Kassam je pozvala izraelske civile da napuste glavni grad Tel Aviv iz predostrožnosti. 


 

New York – 21:10

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (VSUN) pozvalo je na smirivanje napetosti u Gazi i ponovno poštivanje sporazuma o prekidu vatre iz 2012. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon dvodnevnih pregovora u VSUN, izdat je izvještaj za medije u kojem se navodi da su pregovori o prekidu vatre u Gazi produženi zbog nemogućnosti strana u VSUN da se slože. U izvještaju se ističe zabrinutost zbog krize u Gazi i ugroženosti civila obje strane, te se poziva na ponovno poštivanje sporazuma o prekidu vatre iz 2012. godine.

Izvještaj poziva i na poštivanje međunarodnog humanitarnog prava i zaštitu civila, a VSUN će nastaviti da podržava konačno postizanje sporazuma između Palestine i Izraela.

U izjavi za medije nakon izdatog izvještaja, stalni predstavnik Palestine u UN-u Riyad Mansour kazao je kako pregovori traju dugo, te dodao da su snažne napore juče uložile Arapska grupa i Organizacija islamske saradnje.

“Izvještaj poziva na trajni prekid vatre. Ukoliko Izrael ne prestane sa napadima, Vijeće sigurnosti UN-a i međunarodna zajednica trebaju poduzeti potrebne korake. Ali, još uvijek nismo došli do te tačke. Pratićemo stav Izraela”, istakao je Mansour.

Govoreći o posljednjoj situaciji u regiji, Mansour je kazao da je broj mrtvih u Gazi premašio 130, među kojima se nalazi i veliki broj djece, žena i starijih osoba. Više od 900 osoba je povrijeđeno, a veliki broj kuća je uništen. Mansour je pozvao Izrael da prekine sa ovakvim nepravednim napadima.


 

Kairo – 18:50

Mirovni izaslanik zaBliski istok Tony Blair održao je sastanak sa egipatskim predsjednikom Abdel Fattahom al-Sisijem, tokom kojeg su razgovarali o obnavljanju primirja iz 2012. godine, potvrdio je diplomatski izvor za agenciju Anadolija.

Isto izvori navode da je Blair rekao Sisiju da bi se bez primirja, krug nasilja mogao proširiti na cijelu regiju, a Sisi se složio sa njegovim mišljenjem, dodavši da se mora spriječiti vojna eskalacija. 

Predstavnici Bliskoistočnog kvarteta napustili su Kairo, te otputovali u Tel Aviv.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Egipta kazao je da egipatske vlasti sarađuju sa međunarodnim akterima kako bi uspostavili primirje između Izraelaca i Palestinaca.

Badr Abdel-Ati je kazao da Bliskoistočni kvartet, zajedno sa pregovaračem Tonyem Blairom, želi obnoviti primirje između dviju strana, koje je postignuto u Kairu 2012. godine.


Gaza – 18:00

Prema riječima pojedinih stanovnika Gaze, izraelske snage prije bombardovanja upozoravaju stanovnike objekta ili kuće koja će biti na meti. Nekada je riječ o telefonskom pozivu, a u nekim slučajevima o raketama upozorenja.

Posljednji podaci govore da su do sada ubijene 133 osobe – većinom civili. Među njima i djeca. 


London  – 16:52 

Amnesty International uputio je poziv Ujedinjenim narodima (UN) da uvedu embargo na oružje Palestini i Izraelu te da pokrenu istragu o ubistvima civila, javlja Anadolu Agency (AA).

“Po ovlaštenju UN-a, potrebno je pokrenuti međunarodnu istragu o kršenju međunarodnog prava. Istraga mora obuhvatiti i zračne napade Izraela na Gazu, a i raketne napade iz Gaze na Izrael. Od 8. jula dosad, u Gazi je ubijeno najmanje 100 Palestinaca, dok je povrijeđeno najmanje 600 civila. Zbog raketnih napada, u Izraelu je povrijeđeno 20 osoba“, navodi u saopćenju Amnesty International.

Međunarodna zajednica ne smije ponoviti stare greške i ne smije ostati nijema. UN mora učestvovati u ovom procesu, poručio je direktor programa Amnesty Internationala za Bliski istok i sjevernu Afriku.


Kairo – 15:30

Veliki imam najvećeg sunitskog univerziteta Al-Azhara Sheikh Ahmed al-Tayyeb osudio je napade Izraela na Gazu, napominjući da Izrael provodi “genocid protiv nenaoružanog palestinskog naroda”.

Al-Tayyeb je osudio “gnusne zločine” izraelske vojske u Gazi, pozivajući Arapsku ligu, Organizaciju islamske saradnje i Ujedinjene narode da “odmah djeluju i zaustave agresiju na Palestinu”.

Visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Navi Pillay ranije je izjavila da Izrael vjerovatno krši međunarodno pravo vojnim operacijama u Gazi.


Gaza – 15:00

U jednom od danas izvedenih izraelskih zračnih napada srušena je zgrada Centra za rehabilitaciju invalidnih i nepokretnih osoba u naselju Beit Lahia u Gazi. Tom prilikom je ranjeno nekoliko nepokretnih osoba koje su se nalazile unutar zgrade.


Zapadna obala – 14:17

Šestero Palestinaca ubijeno je u najnovijem današnjem zračnom napadu izraelske vojske na Zapadnu obalu.

“Šestero je ubijeno u napadu čija je meta bila grupa Palestinaca na sjeveru Gaze”, kazao je glasnogovornik Ministarstva zdravstva Ashraf al-Qodra.

Među smrtno stradalima u pomenutom napadu je i rođak bivšeg Hamasovog premijera Ismaila Haniyeha, saopćili su lokalni izvori.

Nakon ovog napada broj ubijenih Palestinaca u Gazi od početka izraelskih napada u ponedjeljak povećan je na 127.

Izrael tvrdi da je cilj akcije koju izvode okončanje raketnih napada iz Gaze, u kojoj živi blizu 1,8 miliona Palestinaca.

Snage stacionirane u Gazi, sa druge strane, nastavljaju s raketnim napadima na izraelsku teritoriju kao odgovor na napade Izraela.


Ramallah – 13:38

U jutrošnjim sukobima Palestinaca koji su protestovali zbog zračnih napada Izraela i izraelskih vojnika u Ramallahu povrijeđeno je 14 osoba.

Izraelska vojska intervenisala je na demonstrante suzavcem, zbog čega je više desetina Palestinaca zatražilo medicinsku pomoć.

Očevici navode da je do sukoba došlo kada su demonstranti bacili kamen na vojnu tačku na sjeveru grada Betlehema, na šta su izraelski vojnici uzvratili pravim mecima i suzavcem, pri čemu su povrijeđena dvojica Palestinaca.

U sukobima između palestinskih demonstranata i izraelskih vojnika u gradu Kalkiliyye na sjeveru Zapadne obale, također su povrijeđene dvije osobe.

Povrijeđeno je deset Palestinaca u sukobima na kontrolnoj tački Kalendia, koja se nalazi između Jerusalema i Ramallaha. U ovim sukobima, izraelski vojnici napali su i medijska vozila, među kojima je bila i ekipa agencije Anadolija.


Gaza – 13:05

Izraelska vojska je raketom pogodila džamiju u Pojasu Gaze, tvrdeći da je to odgovor na sve češće raketne napade Hamasa na Izrael.


Foto: AP

Pripadnici izraelske vojske stavili su fotografiju džamije na twitter, napominjući kako su pomenutu džamiju koristili pripadnici Hamasa kao strateško mjesto za okupljanje i regrutovanje novih članova.

“Sinoć samo izveli raketni napad na ovu džamiju koju koriste pripadnici Hamasa, gdje okupljaju svoje teroriste i skupljaju oružje”, stoji u poruci ispod postavljene fotografije.


Rafah – 12:45

Zbog izraelskih napada na Gazu, Egipat je otvorio granični prelaz Refah, javljaju agencije.

Direktor za kontrolu graničnih prelaza u Gazi Mahir Ebu Subhe, u izjavi za Anadoliju, istakao je da je povrijeđen veliki broj ljudi u napadima Izraela, zbog čega su egipatske vlasti otvorile ovaj granični prelaz, koji povezuje Gazu sa ostatkom svijeta.

“Preko ovog graničnog prelaza moći ćemo prebaciti povrijeđene u bolnice. Nadamo se da će granični prelaz Refah uvijek biti otvoren za bolesne, povrijeđene i u slučaju humanitarnih kriza“, rekao je Subhe.

Egipat je prošlog četvrtka otvorio granični prelaz Refah, zbog velikog broja povrijeđenih, da bi ga ponovno zatvorio u petak.


Gaza – 12:04

Izraelska vojska svake tri minute izvede napad na Pojas Gaze, saopćila je organizacija za ljudska prava Euro-Mediteran.

Izrael je od ponedjeljka do danas na Gazu ispalio 2.061 raketu, od čega 1.402 iz zraka, 330 sa kopna i 329 sa mora, navodi ova organizacija, prenosi Anadolija. Palestinci su uzvratili sa ispaljenih gotovo 600 raketa.

“U napadima su ciljana mjesta gdje žive civili. Od ponedjeljka su u Gazi oštećena 894 stambena objekta, od čega 124 u potpunosti”, navode iz organizacije Euro-Mediteran koja je pozvala izraelske vlasti da prestanu sa napadima na Gazu.


Gaza – 11:30

U šest dana, odnosno od ponedjeljka do danas poginuo je 121 Palestinac. Prema medicinskim izvorima, najmanje 904 Palestinca su povrijeđena.

Glasnogovornik Ministarstva zdravstva u Palestini Esref al-Kudra, u izjavi za agenciju Anadolija, kazao je da su u sinoćnjim zračnim napadima Izraela na naselje Et-Tuffah na istoku Gaze poginule tri osobe.

Na Zapadnoj obali su 12. juna oteta trojica jevrejskih mladića koji su nakon 18 dana pronađeni mrtvi. Samo nekoliko dana kasnije, 2. jula, otet je palestinski mladić i istog dana živ zapaljen.

Nakon toga međusobni napadi su eskalirali, a izraelska vojska je 7. jula počela akciju protiv Palestinaca “Zaštitna linija”.


Petak, 11. 7. 

San Diego

https:http://www.facebook.com/video/embed?video_id=10152260366691446” webkitallowfullscreen=”” width=”100%”>

Protesti protiv raketiranja Gaze u američkom gradu San Diegu. [Izvor: Facebook/King Mukhtar]